Kalte Northug feig – nå vant Johnsrud Sundby på samme måten selv

– Man har både vokst og blitt klokere siden den gang, sier nykronet norgesmester Martin Johnsrud Sundby til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby tok NM-gull på 30 kilometer jaktstart med skibytte på Gåsbu lørdag.

Det gjorde han etter et renn der det ble gått nærmest perfekt taktisk fra hans side.

33-åringen lå stort sett som en del av en større gruppe, og rykket deretter med en langspurt drøyt en kilometer før mål.

Paradoksalt nok var det i de samme løypene samme Johnsrud Sundby for fem år siden beskyldte Petter Northug jr. for å være feig da trønderen sikret NM-gull på samme distanse med en lignende taktisk plan.

Nettopp det poenget ble også et tema i intervjusonen etter lørdagens løp.

– Dette er jo et NM, og da er det vel å forvente at en mann som deg kan være med og gjøre en jobb underveis, og ikke bare dukke opp når det er spurt?

– Jeg stiller på start her og er godt fornøyd med det fem dager etter Tour de Ski. Det var ikke noe selvsagt. Jeg hadde lagt NM fra meg, og vel så det, i sesongplanleggingen, men jeg er veldig glad for at lungene mine tilsier at jeg kan komme meg på start i dag og være en del av NM. Det var det jeg hadde å bidra med i dag.

– Jeg minnes fem år tilbake, da du uttrykte at «det må vel gå an å være med og bidra litt». Du husker den?

– Man har jo både vokst og blitt klokere siden den gang, vet du, sa Johnsrud Sundby til TV 2.

– Betydelig mange flere gode skiløpere i landet for øyeblikket
For fem år siden brukte samme mann nemlig disse ordene om Northugs NM-gull og tilhørende taktikk den gangen: «På hjemmebane synes jeg alle kan bidra litt, ta sin del av ansvaret. Selv om man synes det går fort, så er det en mulighet til å vise seg frem før det er 350 meter igjen.»

Se hva Johnsrud Sundby sa da og nå i videovinduet øverst.

Den ferske NM-vinneren er dog ikke redd for å få tilsvarende påstand slengt etter seg denne gangen.

– Du frykter ikke at noen kommer og sier at du er litt feig?

– Jo, det må de gjerne gjøre. Det skal jeg ta på strak arm.

– Du minnes den?

– Man har mye gode minner.

– Det var vel ikke et så godt minne? Da dro og dro og dro og dro du?

– Det slo meg underveis i dag, at det er betydelig mange flere gode skiløpere i landet for øyeblikket enn det var på den tiden. Det er jo morsomt for oss. Da kom vi vel unna, og ble en mindre gjeng mot slutten der. I dag var vi vel 15-20 mann på slutten. Det lover veldig godt for norsk langrenn i fremtiden, så skal vi oppfordre NM-arrangøren til å utnytte terrenget sitt noe bedre enn de har gjort her, sa han.

Dermed fikk den ferske norgesmesteren også lagt inn en oppfordring til å legge inn noe mer kupert løype i den grad man har muligheten til det. Han var uansett fornøyd med avslutningen, men mener at den neppe holder mot Norges aller største langrennskomet denne sesongen.

– Jeg tror finishen min holder til å være med og kjempe om medaljene i OL. Det tror jeg definitivt. Hvis jeg får initiativet, og det er blitt gått hardt underveis, har jeg nok fart. Men jeg har 29 dager til å finpusse på det. Men vi har en Klæbo som nok hadde gått baklengs ved siden av meg mens jeg rykket der.