Ulf Leirstein trekker seg som parlamentarisk leder nestleder for Frp.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ulf Leirstein trekker seg som parlamentarisk leder nestleder for Frp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Ulf Leirstein trekker seg som parlamentarisk nestleder i Frp

Etter de siste dagers avsløringer trekker Frp-politikeren seg også fra rollen som justispolitisk talsmann for partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag avslørte NRK at Ulf Leirstein (Frp) hadde sendt en rekke e-poster med pornografisk innhold til flere mannlige partifeller i hjemfylket Østfold.

En av mottakerne var bare 14 år da han fikk tilsendt e-posten i 2012.

Leirstein svarte først at han tok en timeout, og stilte alle sine tillitsverv i bero.

Fredag kveld sier Leirstein i en pressemelding at han trekker seg både som parlamentarisk nestleder og justispolitisk talsmann i Frp.

«Det har den siste tiden vært et enormt medietrykk. Jeg går ikke god for alt som presenteres men jeg erkjenner å ha utvist dårlig dømmekraft og gått over streken», skriver Leirstein.

«Derfor velger jeg nå å trekke meg fra mine verv som parlamentarisk nestleder og justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiets stortingsgruppe. Dette gjør jeg for å skåne min familie og partiet», avslutter Leirstein.

Siv Jensen: – Riktig og nødvendig

Frp-leder Siv Jensen sier det er riktig og nødvendig at Ulf Leirstein trekker seg fra sine verv etter varslingssakene mot ham.

– Jeg synes det er en riktig og nødvendig vurdering at Leirstein nå har trukket seg fra sine verv med tanke på sakenes alvorlige karakter, sier Jensen i en sms til TV 2.

– Frp har et strengt etisk regelverk. Jeg forventer at alle folkevalgte og tillitsvalgte i Fremskrittspartiet oppfører seg skikkelig og følger norsk lov. Noe annet er uakseptabelt, understreker hun.

Saken kom som et sjokk på FpU

Generalsekretær i Fremskrittspartiets ungdom (FpU), Tonje Lavik, sier til TV 2 at saken kom som et sjokk for dem.

– Vi har ikke mottatt noen varsler i FpU og jeg vet ikke noe mer om denne saken enn det jeg har lest i mediene. Det er helt uakseptabelt om ting er som det nå virker.

– Om noen har noe de vil varsle FPU om skal de vite at det er trygt å komme til meg eller ledelsen. Vi har etablerte varslingsrutiner og har også god kontakt med moderpartiet, sier Lavik.

Parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi, sier i en pressemelding at han har forståelse for Leirsteins valg.

– Jeg mener dette er en klok vurdering av Ulf av hensyn til hans familie og partiet. Jeg har stor forståelse for at han har tatt denne beslutningen, sier Limi.

Foreslo gruppesex med 15-åring

Fredag publiserte NRK også en rekke tekstmeldinger fra Leirstein, der det kommer frem at han i 2012 foreslo trekantsex med det som skal være en 15 år gammel gutt. Meldingsutvekslingen skjer med en kvinne i partiet som da var i 30-årene.

Hun er idag ikke aktiv i Fremskrittspartiet, ifølge kanalen. Hun understreker også at gutten aldri ble med på tilbudet.

NRK har også vært i kontakt med den da 15 år gamle gutten, som bekrefter det kvinnen sier. Han forteller at han opplevde hele situasjonen som veldig ubehagelig.

Jensen: – Ikke greit

Siv Jensen uttalte til TV 2 onsdag at hun ikke synes dette er greit, dersom det stemmer.

– Jeg mener at alle våre tillits- og folkevalgte skal oppføre seg ordentlig, og følge norsk lov, sa Jensen.

Hun presiserer at saken nå skal behandles av partiet, i tråd med deres retningslinjer.

– Jeg har stor forståelse for at Leirstein nå har stilt sine verv i bero.