Samfunnstoppen ble i Nord-Troms tingrett denne uken varetektsfengslet i fire uker. Illustrasjonsfoto. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
Samfunnstoppen ble i Nord-Troms tingrett denne uken varetektsfengslet i fire uker. Illustrasjonsfoto. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Nær venn av sedelighetssiktet samfunnstopp: – Kan umulig ha gjort det han er anklaget for

TROMSØ (TV 2): – For meg er han som en far, sier en nær venn av samfunnstoppen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen få kilometer unna Nord-Troms tingrett der samfunnstoppen ble fengslet i fire nye uker i går, sitter en dypt fortvilet 21-åring – lamslått og rystet over at hans gode venn er pågrepet og siktet i en alvorlig straffesak.

– Han kan umulig ha gjort det han er anklaget for. Jeg forstår det ikke, sier 21-åringen til TV 2.

Foran oss sitter en flyktning som nærmest gjennom en tilfeldighet ble kjent med samfunnstoppen som nå er fengslet, siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling avhengighetsforhold eller tillitsforhold, og for å ha utnyttet en person under 18 år i en særlig sårbar livssituasjon.

– Lærte meg norsk

Samfunnstoppen nekter straffskyld og stiller seg helt uforstående til den alvorlige siktelsen. Det gjør også hans venn, som har kjent siktede i halvannet år.

– Vi traff hverandre på biblioteket nærmest ved en tilfeldighet. Jeg var der for å lære norsk, og han var veldig opptatt av at jeg skulle lære meg språket. Etter et nytt tilfeldig møte på biblioteket opprettet vi kontakt på Facebook og han hjalp meg med å rette tekster jeg sendte ham. Han er hovedårsaken til at jeg har lært meg norsk, forteller 21-åringen.

Av hensyn til identiteten til siktede mannen, ønsker han å være anonym.

– Ektefølt engasjement

Vennskapet utviklet seg så sterkt at den unge mannen ved flere anledninger var hjemme hos mannen og hans familie. De har vært på flere hytteturer sammen og hadde også avtalt å møtes den dagen vedkommende ble pågrepet av politiet. Han viser oss kommunikasjonen mellom han og samfunnstoppen der de avtaler middagsbesøk onsdag kveld i forrige uke. Den middagen ble det aldri noe av.

– Jeg forsto ikke hvorfor han ikke kom som avtalt. Jeg ringte ham flere ganger, men telefonen var avslått. Jeg fikk sjokk da jeg fredag forsto at han var pågrepet og fengslet, sier 21-åringen til TV 2.

– Hvorfor skulle en godt voksen mann bruke tid på en tilfeldig ung flyktning etter et tilfeldig møte på et bibliotek?

– Jeg oppfattet at han var oppriktig opptatt av hvordan jeg hadde det, viktigheten av å lære språk og bli integrert i det norske samfunn. Jeg har hele tiden opplevd hans motivasjon som til å hjelpe meg som personlig og ektefølt.

Tvers gjennom snill

Den unge flyktningen er klar på at han aldri har opplevd ubehageligheter med den nå overgrepssiktede mannen.

– Han har aldri prøvd seg eller gjort tilnærmelser overfor meg. Han har tvert om oppført seg som en pappa for meg og han har omtalt meg som sin sønn. Jeg opplever han som tvers igjennom snill, forklarer han.

Han har vært i kontakt med familien til siktede etter pågripelsen. Ifølge 21-åringen stiller de seg helt uforstående til anklagene mot familieoverhodet.

– Jeg forteller min historie utelukkende for å stå opp for min gode venn, sier 21-åringen.