Derfor må du planlegge sommerferien allerede nå

Har du planer om å reise til de mest populære turiststedene, må du bestille billetter nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venezia, Dubrovnik, Lofoten og andre populære reisemål er overfylt av turister om sommeren. Derfor kan det lønne seg å forhåndsbestille billetter til de største attraksjonene.

– Overturisme er den reisetrenden man ser sterkest nå for tiden, sier Dagsavisens reiseekspert Christine Baglo til God morgen Norge.

Bare i fjor var det totalt 1,235 milliarder mennesker på reisefot. Da sier det seg selv at det blir trengsel på de mest populære destinasjonene.

– De fleste vil reise til akkurat de samme stedene til akkurat samme tid. Og da blir det jo veldig trangt, forteller hun videre.

VENEZIA: Økt turisme gir lengre køer. Foto: Christine Banglo
VENEZIA: Økt turisme gir lengre køer. Foto: Christine Banglo

Seks måneders ventetid

Den blå lagune på Island er en verdenskjent turistattraksjon. Nå har det blitt så populært at du må booke plass et halvt år i forveien.

– Du må faktisk bestille både dato og klokkeslett for å sikre deg plass.

Denne formen for turistorganisering blir mer og mer vanlig. Også på steder som Cinque Terre i Italia, og Machu Pichu i Peru må man booke seg inn på spesifikke tidspunkt.

– Det kan være lurt å spandere på seg et par ekstra euro og forhåndsbestille billetter. Hvis ikke risikerer du å stå timevis i kø, sier Christine.

Hun anbefaler også at du unngår de overfylte turiststedene. Istedenfor å reise til Amsterdam, ta heller turen til Rotterdam eller dra til Bologna istedenfor Venezia.

ROTTERDAM, NEDERLAND: Styr unna de mest tradisjonelle reisemålene. Ofte holder det å velge en annen by i samme område. Foto: Christine Banglo.
ROTTERDAM, NEDERLAND: Styr unna de mest tradisjonelle reisemålene. Ofte holder det å velge en annen by i samme område. Foto: Christine Banglo.

Reisevaner i endring

Turist-trengsel vil påvirke reisemønsteret i årene som kommer og flere har begynt å se etter alternative reisemuligheter. Reiser med mening er på vei til å bli en trend, ifølge Baglo.

– Mange ønsker reiser med et bestemt mål. Det kan være et yogakurs i India, lære seg spansk i Spania eller at man har et mål om å bestige et fjell man har trent lenge til.

På spørsmål om hva hun selv anbefaler når man planlegger ferien er svaret klart.

– Tenk alternativt, reis utenom sesong og let etter nye steder.