DØMT: Benjamin Falmark Foss (t.h.) må betale 50.000 kroner i oppreisning til Dennis Vareide. Foto: Birgitte T. Kristiansen/ TV 2
DØMT: Benjamin Falmark Foss (t.h.) må betale 50.000 kroner i oppreisning til Dennis Vareide. Foto: Birgitte T. Kristiansen/ TV 2

må betale 50.000 i oppreisning:

Dømt for ærekrenkelser mot Dennis Vareide (27)

Benjamin Falmark Foss (19) er dømt for ærekrenkelser, og må betale erstatning til YouTube-profil Dennis Vareide (27).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

YouTube-profil Dennis Vareide (27) krevde 130.000 kroner for ærekrenkelser, etter at Benjamin Falmark Foss (19) la ut en video med falske påstander om ham på YouTube.

Fredag ble 19-åringen dømt i Oslo tingrett. Han må betale 50.000 kroner i oppreisning til Vareide, og punge ut 90.000 kroner i saksomkostninger.

Retten konkluderer med at Falmark Foss forsettlig har fremsatt en rekke ærekrenkende ytringer som er egnet til å krenke Vareides æresfølelse og omdømme.

Stilte uten advokat

«Det er ikke på noen måte ført sannhetsbevis, og det foreligger klart kritikkverdig forhold fra Foss' side vedrørende innhentelsen, vurderingen og videreformidlingen av beskyldningene», heter det i dommen.

Det står også at det opprinnelige kravet på 130.000 kroner er rimelig, men at 19-åringens økonomiske situasjonen må spille inn.

Falmark Foss stilte uten advokat når saken gikk for retten. Han opplyste i retten at han ikke har råd til å betale for advokat.

Han har tidligere uttalt til TV 2 at en eventuell dom ikke kommer til å endre måten han bruker YouTube på i dag.

– Kjempedeilig

– Dette er kjempedeilig. Det er godt å få fullt medhold, og vise at det er snakk om udokumenterte påstander som ikke har et snev av sannhet i seg, sier Dennis Vareide til TV 2.

Men saken er ikke over for 27-åringen. Neste steg er å få videoene fjernet fra YouTube.

Vareide forteller at flere har hengt seg på og delt påstandene i egne kanaler. Slettes ikke videoene, vil han ta også dem til retten.

– De står ansvarlig for det de sier. Det handler om å sette standpunkt. Jeg er ikke ferdig før de har skjønt hva de holder på med, sier han.

«Exposed»

Bakgrunnen for saken er at Falmark Foss i flere videoer har fremsatt beskyldninger om straffbare handlinger Vareide skal ha gjort seg skyldig i.

Vareide mener påstandene som blir fremsatt mot ham i videoene kun er oppspinn, og at han valgte å ta saken til retten fordi videoene har vært belastende for ham.

Falmark Foss mener på sin side at videoene er satirisk kritikk av Vareide som offentlig person.

Videoene er i den såkalte «Exposed»-sjangeren, som er blitt mer populært på YouTube de siste årene. Sjangeren går ut på at brukere publiserer det man hevder er avsløringer andre YouTubere ikke vil skal se dagens lys.

I dommen fra Oslo tingrett heter det at retten har inntrykk av at mange unge YouTubere er av den oppfatning at det foreligger en form for utvidet ytringsfrihet på YouTube og sosiale medier.

Tingretten vil derfor fremheve i dommen at de samme regler om ærekrenkelser og privatlivets fred gjelder på internett som i samfunnet for øvrig.