NYTT NM-GULL: Marit Bjørgen tok nok et gull, bare 0,2 sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
NYTT NM-GULL: Marit Bjørgen tok nok et gull, bare 0,2 sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Olsen, Geir

Bjørgen vant nytt NM-gull med 0,2 sekunder

Astrid Uhrenholdt Jacobsen leverte et fantomløp, men var to tideler for sent ute og kunne ikke hindre Marit Bjørgens 23. NM-gull.

Alle øyne var rettet mot Marit Bjørgen før start, og hun innfridde forventningene under ti km fristil på Gåsbu.

Bjørgen lå, i samtlige mellomtider, bak Astrid Uhrenholdt Jacobsen som hadde bestemt seg for å gå hardt ut fra start. Det skulle mot slutten av rennet vise seg at den rutinerte skidronningen hadde disponert kreftene bedre enn sine konkurrenter, og kunne til slutt strekke armene i været for sitt 23. NM-gull. Kun 0,2 sekunder foran Uhrenholdt Jacobsen.

– Jeg er veldig fornøyd med løpet i dag, og gjør et av mine beste skøyterenn denne sesongen. Det ble veldig jevnt mot slutten der, men jeg gikk fort på andrerunden så skjønte at det ble knappen inn en del sekunder der, sa norgesmesteren Bjørgen til TV 2 etter løpet.

Uhrenholdt Jacobsen gikk fort

Det var knyttet stor spenning rundt formen til Astrid Uhrenholdt Jacobsen som valgte å stå av Tour de Ski for å få en god treningsperiode før norgesmesterskapet. Hun sa selv at NM kom til å bli et viktig renn for å kunne gå seg inn på OL-laget i Pyeongchang.

– Jeg må kjempe om seieren, sa Heming-løperen før start.

Uhrenholdt Jacobsen gikk hardt ut og ledet etter første passering, foran gårsdagens sprintvinner Marit Bjørgen og Ragnhild Haga.

– I dag er jeg glad for at jeg er i fremgang, kan gå fort og ha det gøy på ski. Det er ikke jeg som tar ut laget, jeg får bare gå så fort jeg kan og fortsette fremgangen, oppsummerte Uhrenholdt Jacobsen etter NM-sølvet som kunne fortelle at hun også går de resterende distansene i mesterskapet.

Med dagens resultat har 30-åringen på nytt gjort seg selv høyaktuell for samme distansen i de olympiske lekene senere i år.

– Jeg er veldig glad for at det er mange damer som går fort på ski, et kjempe løp fra Astrid idag. Vi håper egentlig å slippe og bruke flere renn på å bestemme oss for hvem som skal gå i OL, men vi skal bruke tid også finner vi nok på noe som gjøre at fire damer går i Pyeongchang, sa landslagssjef Roar Hjelmeset.