Trump skapte twitterstorm etter angivelige uttalelser om at han ønsket flere innvandrere fra Norge og færre fra «drittland»
Trump skapte twitterstorm etter angivelige uttalelser om at han ønsket flere innvandrere fra Norge og færre fra «drittland» Foto: Scanpix/trendmap

Kritikken hagler mot Trump etter «shithole»-kommentar

President Donald Trump ønsker seg flere innvandrere fra Norge, og færre fra «drittland». Det får «Norway» til å koke på Twitter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump spurte i et møte med kongressmedlemmer hvorfor folk fra «drittland» får komme til USA og sa han heller vil ha nordmenn, opplyser kilder til Washington Post.

Under møtet på presidentens kontor torsdag, skal Trump ha blitt frustrert under diskusjoner om innvandringsspørsmål for land som Haiti, El Salvador og flere afrikanske land.

– Hvorfor lar vi alle disse folkene fra «shitholes» komme hit? sa han, før han foreslo at flere folk fra Norge burde få komme til USA.

Trump og Norges statsminister Erna Solberg (H) møttes i det hvite hus onsdag. Trump skrøt av Solberg og Norge, men når han dagen etter sier at han ønsker færre innvandrere fra «shitholes» og flere fra Norge, vekker det harme.

På Twitter koker det så mye at «Norway» har vært nummer fem på de globale trendinglistene gjennom natten, og mange anklager presidenten for å ha rasistiske holdninger.

– Presidenten er rasist

Utsagnet har satt sinnet i kok på begge sider i Representantenes hus. Demokraten Cedric Richmond sier Trumps kommentar er nok en bekreftelse på hans rasistiske og ignorante holdninger.

– Det underbygger også bekymringene vi hører hver dag om at presidentens slagord «Make America Great Again» egentlig betyr «Make America White Again», sier han.

– Vi kan nå si med hundre prosent sikkerhet at vår president er en rasist som ikke deler holdningene som er forankret i grunnloven, sier demokraten Luis Gutierrez.

Republikaneren Mia Love kaller kommentaren uvennlig, splittende og i strid med landets verdier.

– Denne oppførselen er uakseptabel fra landets leder, sier hun.

– Jeg skammer meg

Den demokratiske senatoren Kwame Raoul fra Chicago har foreldre som innvandret til USA fra Haiti på 50-tallet. Han raser mot presidenten.

– Jeg tror ikke det er noen måte å unnskylde seg bort fra dette. Han beviser at han er uegnet og kunnskapsløs om Haiti, og den betydning innvandrere - spesielt haitianere - har hatt for USA.

– Jeg skammer meg over å ha en slik president i mitt land, sier Raoul til nyhetsbyrået AP.

Den Afrikanske Union reagerer

Den Afrikanske Union (AU) har sendt ut en melding hvor de sier de er opprørt over uttalelsen til Trump.

– Gitt det historiske faktum at mange afrikanere ble fraktet til USA som slaver, bryter denne uttalelsen med all akseptert oppførsel, sier talsperson for AU, Ebba Kalando til nyhetsbyrået AP.

– Slike uttalelser rammer våre delte globale verdier om menneskerettigheter og gjensidig forståelse, sier hun videre.

Strengere

Presidenten har siden innsettelsen i fjor kjempet for å få gjennom en strengere innvandringspolitikk i USA. Denne uken bekreftet Trump-administrasjonen at de har vedtatt å fjerne en ordning som har gjort at nesten 200.000 personer fra El Salvador har fått oppholde seg i USA.

Onsdagens møte var basert på et forslag fra to senatorer om å gjeninnføre ordningen som gir oppholdstillatelse til immigranter fra disse landene. Forslaget er en del av en tverrpolitisk innvandringsavtale som skal gi Trump gjennomslag for grensemuren mot Mexico og endringer i det amerikanske visumlotteriet.

Ordninger med midlertidig opphold for folk fra Haiti, Nicaragua og Sudan ble opphevet i fjor.

– Kjemper for det amerikanske folk

Talsmann Raj Shah i Det hvite hus vil verken bekrefte eller avkrefte Trump at sa det kildene hevder.

– Noen politikere i Washington velger å kjempe for andre land, mens president Trump alltid vil kjempe for det amerikanske folk. Slik som andre nasjoner som har omstendelige innvandringslover, kjemper president Trump for permanente løsninger som gjør landet vårt sterkere ved å ønske velkommen dem som kan bidra i samfunnet, styrke økonomien vår og assimilere seg, sier Shah.

(TV 2/NTB)