Mange mener det er hans beste rolle:

Ser du hvem som spiller Churchill?

Bak den tunge sminken gjør Gary Oldman det mange mener er hans beste rolle i karrieren. I mars kan han vinne Oscar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han har allerede innkassert Golden Globe-statuetten for beste mannlige skuespiller. Anmeldere verden over hyller den britiske 59-åringen, Gary Oldman, for innsatsen i filmen «Darkest Hour» som har premiere i helgen.

Oldman er nærmest ugjenkjennelig, men briljerer i skildringen av hvordan Churchill som fersk statsminister må velge mellom forhandlinger eller krig når andre verdenskrig er i startfasen.

– Oldman gjør filmen

– Oscarstatuetten ligger snart i hånden hans, sier TV2s filmekspert Camilla Laache.

Hun mener det særlig er Oldman som gjør filmen god, og at filmen fortjener terningkast fem.

– Den er veldig enkelt fortalt fra dag til dag, litt treg i midtpartiet, men absolutt spennende, interessant og verdt å se, sier hun.

«Darkest Hour er en tidvis intens skildring av seierherren Winston Churchills første måned som statsminister. Men først og fremst handler den om at Gary Oldman fortjener en Oscar», skriver VGs filmanmelder Sandeep Singh, som gir filmen en firer på terningen.

Stolt

VANT: Skuespiller Gary Oldman vant Goden Globe for rollen som Churchill.
VANT: Skuespiller Gary Oldman vant Goden Globe for rollen som Churchill. Foto: Frederic J. Brown

Da Oldman mottok Golden Globe forrige helg, sa han at han var veldig overrasket og smigret. Han har aldri nådd opp i de store kåringene, til tross for at han har vært en regissør-yndling i flere år.

Coppola valgte ham som Dracula, Oliver Stone satte ham til rollen som Lee Harvey Oswald, og han spilte Beethoven i Immortal Beloved.

Valgte godt betalte roller

Da han som 43-åring endte med forsørgerforsvaret for sine to yngste sønner etter å ha blitt skilt, valgte han ifølge The Guardian å spille i filmer som betalte godt og som ikke krevde at han var lenge borte fra sønnene.

Dermed endte han opp med roller i noen av de største komersielle suksessene gjennom filmhistorien: som Sirius Black i Harry Potter-filmene, og politimannen James Gordon i Dark Knight-trilogien.

I mars er han favoritt til å vinne Oscar.

Se klipp og andmeldelse av flere av helgens premierer i videovinduet øverst.