Espen (37) er ikke på sosiale medier:
– Har jo litt med stolthet å gjøre

Med 3,5 millioner nordmenn på Facebook er det bare å konkludere med at vi elsker sosiale medier her til lands. Hvordan er det da å være den som velger å avstå totalt fra dem?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes få av dem i Norge over 18 år som ikke har en Facebook-profil. I tillegg er 2,4 millioner nordmenn på Snapchat mens godt over to millioner av oss har en Instagram-bruker, ifølge Ipsos MMI.

Svært mange av oss har for vane å sjekke siste nytt på sosiale medier flere ganger om dagen: Det er ofte noe av det første vi gjør når vi våkner, og det siste vi gjør før vi legger oss.

– De som ikke er på noen sosiale medier er enten for unge til å kunne opprette profil, eller så er de blant de eldste i befolkningen. Men selv de logger seg i større grad på fordi de ser verdien av å ha kontakt med barn og barnebarn, sier kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård Hansen.

Han mener at det å aktivt unngå å være på sosiale medier kan sammenliknes med å droppe e-post til fordel for faks, og at et slikt standpunkt ville blitt tatt dårlig imot av de fleste sjefer.

Frihet uten Facebook

Espen Arvesen (37) fra Bærum i Akershus har i sin tid vært i verdenstoppen på snowboard, og er i dag trebarnsfar ved siden av å jobbe innen eiendom. Med unntak av et kjapt opphold på Facebook da det kom, har ikke Arvesen meldt seg på noen andre nettsamfunn.

– Jeg vet jo ikke helt hva jeg går glipp av, men jeg klarer meg fint uten sosiale medier. Det har jeg valgt fordi jeg innbiller meg at det gir meg en slags frihet.

Han forteller at det raske «besøket» innom Facebook gav ham spader fra første stund, i form av en rekke venneforespørsler og SMS-er og oppringninger fra folk som hadde mislyktes i å oppnå kontakt med ham på nettsamfunnet.

– Det orket jeg ikke være en del av, og den holdningen har ikke blitt endret, sier Arvesen.

Se hele intervjuet i videoen øverst. Der forteller også Fredrik S. Øien (29) om da han holdt seg unna sosiale medier i en måned, og at det var langt vanskeligere enn antatt.

Låner konas profil

– Men hvordan reagerer folk når de får vite at du ikke har Facebook?

– Det er noe jeg ikke markedsfører, sier 37-åringen og ler. Han forteller at han fort kan bli litt forlegen på diverse foreldresamlinger der det avtales at planleggingen av ulike arrangementer skal foregå på Facebook.

– Da sitter jeg stille i båten fordi jeg er litt flau.

Han medgir at han med sitt sosiale medier-fravær har sluppet billig unna i koordineringen av barnas aktiviteter, men at han en sjelden gang låner konas bruker dersom han trenger noe informasjon som ligger på Facebook.

Dropp stoltheten!

Hans-Petter Nygård Hansen mener at Espen Arvesen bør være bevisst sitt ansvar som far, og bli en del av nettsamfunnet.

– Hvordan skal vi guide barna våre gjennom digitaliseringen når vi ikke er til stede på sosiale nettverk selv? Og husk at store deler av samfunnsdebatten og livet generelt via disse nettsamfunnene, sier kommunikasjonsrådgiveren, som mener Arvesen bør svelge stoltheten sin og komme seg på Facebook og de andre tjenestene.

37-åringen fra Bærum innrømmer at han både er stolt og flau over å ikke være på sosiale medier.

– Men jeg vet med meg selv at jeg vanligvis går hardt til verks i ting jeg starter med. Da jeg skulle bli med sønnen min på et relativt meningsløst mobilspill, måtte jeg etter hvert slette appen fordi jeg tok meg i å spille i arbeidstida. Så jeg tror kanskje ikke jeg har nok selvdisiplin til sånne apper.

Fremtiden

Arvesen innser at han snart er nødt til å forholde seg til sosiale medier, men tror det ennå er noen år til. Per nå ser han ikke noe behov for å kommunisere med noen familiemedlemmer via sosiale medier.

– I tillegg har jeg aldri likt følelsen av å være ett sted og kommunisere med noen som befinner seg et annet sted.

Skal man tro en ny studie bestilt av Englands barneombud er det slett ikke usunt å skjerme seg litt fra nettsamfunnene og det glansbildet som ofte tegnes av livene våre.

Studien, som bl.a. The Guardian har gjengitt, tyder på at barn helt nede i åtteårsalderen nærmest er avhengige av å få «likes», samtidig som at de syns det er slitsomt med sosiale medier og det tilhørende presset om å alltid holde seg oppdatert om det som skjer i nettsamfunnene.

– Med tanke på at jeg allerede nå sliter med å være med ungene og skulle svare på SMS-er samtidig, så er det til deres beste om jeg ikke begir meg ut på sosiale medier. Ikke helt ennå, i alle fall, avslutter 37-åringen.

Se Dagens God morgen Norge mandag til torsdag kl.19.00 på TV 2.