– UPRESIS OG LØGNAKTIG: President Donald Trump beskyldes for å lyve og komme med unøyaktigheter hver eneste dag. Foto: AP/Evan Vucci
– UPRESIS OG LØGNAKTIG: President Donald Trump beskyldes for å lyve og komme med unøyaktigheter hver eneste dag. Foto: AP/Evan Vucci

washington posts faktasjekk:

– Trump lyver eller villeder i snitt 5,6 ganger om dagen

Washington Post har faktasjekket Donald Trump og mener han har løyet eller kommet med villedende opplysninger mer enn 2000 ganger siden han ble president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20. januar er det ett år siden Donald Trump ble innsatt som USAs president.

Verdens mektigste mann har siden dag én måttet tåle kritikk for å være unøyaktig, kunnskapsløs og for å komme med direkte løgnaktige påstander om alt fra økonomi, klima og internasjonal politikk til statistikk knyttet til kriminalitet og innvandring.

Trump på sin side har siden før han ble president gått til angrep på tradisjonelle og anerkjente mediehus som CNN, New York Times og Washington post og beskyldt dem for å lyve og spre falske, negative nyheter om ham.

– Stadig flere løgner

3. januar toppet Donald Trump kritikken mot media ved å annonsere at han ville kåre en vinner av prisen «årets mest uærlige og korrupte mediehus» i en twittermelding.

Washington Post, ett av mediehusene Trump har vært ivrigst på å angripe, har i en omfattende faktasjekk sett på hva Donald Trump selv har sagt, og i hvilken grad han selv er nøyaktig og sannferdig.

Konklusjonen, som er presentert i denne artikkelen og denne grafiske fremstillingen av tall og fakta, er at han på 355 dager som president har presentert det avisen kaller løgner eller villedende påstander 2001 ganger.

Oversikten, som sist er oppdatert 9. januar, gir et gjennomsnitt på 5,6 slike påstander hver eneste dag.

Ifølge avisen viser kartleggingen at Trump i løpet av sin tid som president har vist en økende frekvens av overdrevne, tvilsomme eller gale fakta.

Trump tatt i løgn på direkten

Muren og innvandring favoritt-løgner

Avisen skriver at Trump har et utvalg av 70 påstander som han har gjentatt tre eller flere ganger som er feilaktige. Blant de mest populære overdrivelsene og løgnene er påstanden om at USA kan bygge grensemuren mot Mexico på ett år og for lavere kostnader enn først antatt, at muren vil stoppe narkotikasmugling til USA og at det såkalte visumlotteriet som gir et visst antall mennesker visum til landet utgjør en sikkerhetsrisiko.

Med henvisning til kalkyler, analyser og fakta avviser Washington Post disse påstandene.

Trump skal ifølge avisen gjentatte ganger blant annet løyet om at arbeidsledigheten i USA i virkeligheten var 42 prosent før han ble innsatt, mens den ifølge offisielle tall var den laveste på et tiår: 4,6 prosent.

Etter at artikkelen ble publisert har Trump ikke kommentert den på sin vanlige plattform Twitter, men han har en rekke ganger tidligere hevdet at Washington Post ikke er en troverdig nyhetsformidler.

Denne meldingen fra juli i fjor er bare ett av flere angrep mot avisen:

Se hele Washington Posts faktasjekk-fremstilling her.