Tshawe (38) kollapset tre ganger før han forsto alvoret: – Jeg kunne risikert å ikke stå her i dag

Hver gang vi møtes (TV 2): Madcons kolossale suksess kunne betydd slutten for rap-duoens ene halvdel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg hørte Timbuktu synge «Det løser sig» i hodet, men så forsto jeg ikke at ting ikke løser seg av seg selv.

Slik beskriver Tshawe Baqwa (38) måten han tenkte på da hele verden hadde «Madcon-feber», og hovedpersonene selv, Tshawe og Yosef Wolde-Mariam (39), svimet rundt i gledesrus på scener rundt om i verden.

I lørdagens sesongpremière av «Hver gang vi møtes» er det Tshawes kveld, og dette er ett av temaene han deler med resten av artistene og hele det norske folk.

– Skremmende

Året var 2007, og låta var «Beggin'». 38-åringen forteller at han og makkeren på det meste hadde nært 360 dager med reising på ett år, men alt stresset ble skuslet bort fordi de endelig hadde fått suksess. Så gikk det galt.

– Jeg kunne risikert å ikke stå her i dag. Helt reellt, innrømmer Baqwa til TV 2 og legger til:

– Det var skikkelig skremmende. Etter det ble jeg veldig ydmyk, og jeg forstår nå at helsa må komme først.

Den alltid så sprudlende spilloppmakeren kollapset. Mangelen på søvn og mat kombinert med turnéliv og overdreven festing kjørte kroppen helt i bånn – tre ganger på altfor kort tid.

Med livet som innsats

Den tredje gangen hang livet i en svært tynn tråd. Tshawe befant seg da i Thailand, og forteller at ambulansepersonalet måtte sage i døra for å få ham ut. Nå var det alvor.

– Jeg hadde nok ikke fått ordentlige lærepenger tidligere. Jeg kjente det ikke godt nok på kroppen de første to gangene. Men når du sliter med å stå opptreist og tenker «Fyfaen! Jeg er ikke førti en gang, men føler meg som 70» da er det skummelt, konstaterer rapperen.

– Jeg tror den redselen var sunn for meg – å få et skikkelig klask i bakhodet.

Han tok grep, men ifølge ham selv, var det svært få endringer som skulle til før han fikk hentet seg ordentlig inn igjen.

– Det er jævlig flaut å innrømme, men det handlet jo om å behandle kroppen bedre. Spise, sove mer, ikke gå ut og feste like ofte. Bare de tre tingene der – ganske grunnleggende ting – forandret mye. Så føler man seg bedre, litt friskere og lurer på hvorfor man ikke har gjort dette for tre år siden. Men jeg lærte til slutt, sier han med en god dose selvironi i kroppsspråket.

Svært personlig

Denne historien er én av mange i Baqwas liv. Det norske folk og resten av «Hver gang vi møtes»-artistene – Tor Endresen (58), Tone Damli (29), Silya Nymoen (40), Claudia Scott (60) og Hans Petter Aaserud (46) – får også høre om en tøff oppvekst både i Norge og Sør-Afrika, om den gangen han deltok i et ran, perioden da han sov på benker i Oslos gater og da han fant ut at han hadde en datter på tre år.

Når det kommer til å være såpass personlig, legger ikke Tshawe skjul på at han syntes det var spesielt.

– Til vanlig, så betaler vi jo penger til folk så de ikke skal dele dette med noen andre – profesjonelt sett. Nå blir hele landet psykiateren min, så det er litt vel nakent. Det er mange følelser på en gang, sier han ettertenksomt før han konkluderer:

– Det viktigste for min del var at jeg ikke skulle være smakløs eller drive å nevne navn og henge ut folk. Dersom noe var dysfunksjonelt eller ting jeg ikke likte, så må man være ærlig nok og forstå at det begynner med en selv. Dette var om meg og mine erfaringer, og ikke andre. Jeg er glad for at jeg ikke kom ut som en tulling, avslutter han og liksom sukker av lettelse, stryker vekk en imaginær svettedråpe fra panna og smiler bredt.

Se sesongpremièren av «Hver gang vi møtes» lørdag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.