REAGERER: Leder Ingvild Endestad i foreningen Fri, som er en premissleverandør for lhbt-politikk i Norge og resten av verden, reagerer på Åge Hareides uttalelser.
REAGERER: Leder Ingvild Endestad i foreningen Fri, som er en premissleverandør for lhbt-politikk i Norge og resten av verden, reagerer på Åge Hareides uttalelser. Foto: Scanpix/montasje

Hareide: – Vi skal ikke være et ensidig talerør for regnbuen

– Når Hareide velger å avholde en treningsleir i De forente arabiske emirater, der skeive forfølges, tortureres og drepes for å være den de er, er det minste Hareide kan gjøre å vise solidaritet med folk som utsettes for dette, svarer Fri-leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åge Hareide har i januar tatt med det danske landslaget til de Forente Arabiske Emiratene og Abu Dhabi på treningsleir.

Emiratene er ett av åtte land som har dødsstraff for homofili.

Det danske fotballforbundet (DBU) startet i 2017 en kampanje mot homofobi i idretten, og Christian Eriksen spilte blant annet i en landskamp mot Tyskland med et kapteinsbind i regnbuens farger.

I et intervju med TV 4s Olof Lundh opplyser landslagssjef Åge Hareide at det imidlertid ikke er aktuelt at kapteinen spiller med et regnbuefarget kapteinsbind i treningskampen mot Sverige for å sette søkelyset på homofiles rettigheter i Abu Dhabi og De Forente Arabiske Emiratene.

– Det blir for mye. Vi skal ikke være et ensidig talerør for regnbuefargene og den type spørsmål. Vi har gjort det, vi har stilt opp rundt det, og det er viktig. Men fotball skal fange opp alle typer mennesker, legninger og religioner. Det er fint at vi gjør det og det skal finnes en plass til alle. Vi kan gjør én ting den ene dagen, en annen sak neste dag, det er fotball vi jobber med og som er vårt primære mål. Gjennom fotballen når vi mange og det viktigste er at vi utvikler unge menn og kvinner som kan bli gode ambassadører for fotballen, sier Åge Hareide til Fotbollskanalen.se.

REAGERER: Leder Ingvild Endestad i foreningen Fri, som er en premissleverandør for lhbt-politikk i Norge og resten av verden, reagerer på Åge Hareides uttalelser.FOTO: Foreningenfri.no
REAGERER: Leder Ingvild Endestad i foreningen Fri, som er en premissleverandør for lhbt-politikk i Norge og resten av verden, reagerer på Åge Hareides uttalelser.FOTO: Foreningenfri.no

Fri-leder: – En stille aksept
Leder Ingvild Endestad i foreningen Fri, som er en premissleverandør for lhbt-politikk i Norge og resten av verden, reagerer på Åge Hareides uttalelser.

– Aktører som reiser fra land som nyter godt av menneskerettighetene har et ansvar for ikke å la sin frihet gå på bekosting av andres. Når man som landslag velger å reise til et land som systematisk bryter menneskerettighetene til landets befolkning og i tillegg velger å ikke bruke muligheten til å gjøre en solidarisk handling, er det en stilltiende aksept, sier Ingvild Endestad til TV 2 Sporten.

– Handler om menneskers grunnlegende rettigheter
Fri-lederen mener Hareide burde turt å la kapteinen spille med regnbuebånd for å vise solidaritet med folk som lider.

– Å bære et regnbuebånd ville vært et signal fra landslaget om at alle mennesker, uavhengig av seksuell orientering, skal ha rett på frihet og likestilling. Når Hareide velger å avholde en treningsleir i De forente arabiske emirater, der skeive forfølges, tortureres og drepes for å være den de er, er det minste Hareide kan gjøre å vise solidaritet med folk som utsettes for dette. Dette handler om alle menneskers tilgang til grunnleggende rettigheter, og om det er det Hareide kaller «et ensidig språkrør for regnbuen», så er det en noe enhver nasjon som respekterer menneskerettighetene bør stå godt i, konstaterer Ingvild Endestad.

At Åge Hareide godtok å ta med Danmark på treningsleir til Emiratene beskriver hun uakseptabelt.

– Det er uakseptabelt å reise til land som Dubai uten å adressere de alvorlige menneskerettighetsbruddene som begås der, fastslår hun.

Danmark møter nabolandet Sverige i en treninskamp i Abu Dhabi torsdag kveld denne uken. Etter kampen mot Sverige møter Danmark deretter Jordan i Abu Dhabi den 15. januar.

Åge Hareide ledet som kjent Danmark til VM i Russland etter seier mot Irland over to playoff-kamper i fjor høst.