TREKKER SEG: Leder av Unge Høyre Kristian Tonning Riise trekker seg fordi Metoo-kampanjen har vært en vekker for ham.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TREKKER SEG: Leder av Unge Høyre Kristian Tonning Riise trekker seg fordi Metoo-kampanjen har vært en vekker for ham. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Enkelte har reagert på min oppførsel

– Metoo-kampanjen har vært en vekker for veldig mange. Det har den også vært for meg, skriver lederen for Unge Høyre onsdag kveld.

Samme kveld som parlamentarisk nestleder for Frp, Ulf Leirstein, trekker seg fra sine verv, velger lederen for Unge Høyre å gjøre det samme. Ikke på grunn av en varsler, men på grunn av episoder han ikke er stolt av, melder han på facebook sent onsdag kveld.

– Når jeg ser tilbake på ungdomstiden min er det mye jeg er stolt av, men det er også flere ting jeg skulle ønske at var ugjort, skriver Kristian Tonning Riise.

Han sier han ikke har vært bevisst nok i overgangen mellom en ordinær medlem i organisasjonen og tillitsverv.

– Metoo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon, og jeg er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre ved flere anledninger har reagert på min atferd, skriver han.

Tonning Riise har vært leder i Unge Høyre siden juni i 2014, og ble i høst valgt inn på Stortinget fra Hedmark.

Han meddelte sentralstyret i kveld at han går av som leder med umiddelbar virkning. Han understreker i innlegget at det ikke foreligger noen varsler.

Flere varsler om oppførsel

I en epost til NTB forteller generalsekretær Maria Barstad Sanner at hun er blitt kontaktet av medlemmer som har reagert på Riises oppførsel.

– Dette er episoder og oppførsel han har blitt konfrontert med, og jeg har vært tydelig på hva vi som organisasjon forventer av ham som leder, skriver hun og tilføyer at hun støtter hans beslutning om å trekke seg.

– Han har selv sagt til meg at han ved enkelte anledninger har utvist dårlig dømmekraft og ikke satt de nødvendige grensene som man skal og bør kunne forvente av personer i ledende posisjoner.

– Det skal være trygt å varsle

Sanner understreker at hun som generalsekretær ikke har mottatt varsler om ungdomspartilederen.

– Men dersom noen likevel har opplevd noe som er ubehagelig eller upassende i Unge Høyre, oppfordrer jeg dem til å ta kontakt med meg. Vi er en organisasjon hvor det skal være trygt å varsle. Alle skal oppleve å bli tatt på alvor og bli godt ivaretatt, sier hun.

Pressesjef Peder Egseth i Høyre ønsket onsdag kveld ikke å kommentere hvorfor Riise har valgt å trekke seg et halvt år før vervet går ut.

Sandra Bruflot overtar som leder for Unge Høyre fram til landsmøtet i juni.