– Det faller seg ikke alltid naturlig å unne hverandre suksess

Forrige OL ble et mareritt for Aksel Lund Svindal og et eventyr for Kjetil Jansrud.

En måned før OL snakker duoen ut om da vennskapet og lagmoralen ble satt på prøve i Sotsji for fire år siden.

Jansrud tok gull i super-G og bronse i utfor, mens Svindal ble nummer sju og fire på de samme øvelsene. Han reiste så hjem på grunn av allergiplager.

Slikt kan sette samholdet i et lag for individuell idrett på prøve.

– I løpet av en lang verdenscupsesong vil det være oppturer og nedturer, og det er ikke noe vanskelig å unne hverandre glede, men når det kommer til OL og store mesterskap blir det annerledes. Det er mer på spill, sier Kjetil Jansrud før helgens TV 2-sendte renn i Wengen.

– Noe av det handler om å gi folk litt rom også. Når jeg kommer hjem med medalje i hånda, og han sitter på rommet og sturer, veiver ikke jeg gullmedaljen foran ansiktet hans, forklarer 32-åringen.

Alpinlandslagets fartsgjeng oppfattes av de fleste som et skikkelig feelgood-landslag. Det er ikke selvsagt at det er slik når man kjemper om de samme medaljene.

– Det faller seg ikke alltid naturlig å unne hverandre suksess, det er noe som vi i laget må jobbe med hver dag. Sånn skal det være, det er endel av å bygge den kulturen vi har. Det er ikke gratis.

Vil ha OL-revansj

Aksel Lund Svindal er nå blitt 35 år. Han er tilbake i seiersform etter nok en alvorlig kneskade og har planer om å revansjere OL-innsatsen fra fire år siden.

– Det gikk ikke som jeg håpet på, jeg kom til Sotsji som favoritt. Det var nesten litt godt da vi tok den vanskelige avgjørelsen om å droppe de siste rennene i OL, bite i det sure eplet og reise hjem, forteller han.

– Dette blir, med all sannsynlighet, mitt siste OL, så det hadde vært kult å avslutte med en god OL-opplevelse, sier Aksel Lund Svindal.