USA-ønske om kampfly på Rygge kan bli tema under Trump-møte

Amerikanske fly på Rygge kan bli tema i Washington.

USA ønsker inntil fire kampfly på Rygge, og F-22 Raptor er blant flytypene som er nevnt. Foto: Bae Jung-hyun/NTB scanpix
USA ønsker inntil fire kampfly på Rygge, og F-22 Raptor er blant flytypene som er nevnt. Foto: Bae Jung-hyun/NTB scanpix

Spørsmålet om Rygge i en gitt situasjon kan huse inntil fire amerikanske kampfly, vil kunne bli tatt opp under det norsk-amerikanske toppmøtet i Washington.

Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) under et pressemøte i forkant av kveldens besøk i Det hvite hus. Men saken står i utgangspunktet ikke på lista over temaer, understreker de.

– Vi ønsker ikke permanent stasjonerte styrker fra andre land i Norge. Vår basepolitikk ligger fast. Men at man bemanner for en krisesituasjon er noe annet, sier Solberg til NTB.

Forhåndslagring

Utenriksministeren viser til at amerikanerne allerede har forhåndslagring av militært materiell i Norge, ment til bruk i en eventuell krigssituasjon.

– Etter hvert som basestrukturen i Norge har endret seg, så har det vært et behov for å endre disse avtalene. Det er ikke tatt noen beslutninger rundt dette ennå, men er rett og slett noe amerikanerne ser på for å kunne forsterke Europa, sier Søreide.

Statsministeren understreker at regjeringen ikke har en sak om dette til «aktiv behandling», men har ikke prinsipielle innvendinger mot at Rygge settes i stand til å ta imot amerikanske kampfly.

– Vi kan ikke si ja eller nei til en slik avtale uten å ha sett hva den skal innebære. Men i hele mitt politiske liv så har norske politikere slåss for at NATO-land på andre siden av Atlanteren skal kunne forsterke oss i en krigssituasjon, sier hun.

– Spennende møte

Klokken 20 norsk tid tar president Donald Trump imot den norske statsministeren til samtaler i Det hvite hus. Under besøket vil Solberg og Søreide møte en rekke av de mest betydningsfulle rådgiverne og beslutningstakerne i hans administrasjon.

– Dette blir spennende. Dette er det første møtet med ordentlige bilaterale diskusjoner med den nye presidenten og hans administrasjon, sier Solberg.

– Mitt mål er å fremme norske interesser og få bekreftet og styrket båndene til vår viktigste allierte, sier hun.

Selv vil hun møte Trump til en samtale under fire øyne, før delegasjonene på begge sider setter seg rundt møtebordet.

– Dette er en mann og en person med stor innflytelse på internasjonal politikk og utvikling. Det er ikke så ofte Norge for anledning til å gjennomføre møter som dette, sier hun.

Sikkerhetspolitikk

Spørsmål knyttet til sikkerhetssamarbeidet mellom Norge og USA står sentralt for samtalene.

– Vi må skape forståelse for hvor viktig vår geostrategiske posisjon er for NATO-alliansen, sier Solberg.

Blant øvrige temaer blir utviklingen i Midtøsten, Nord-Korea og Afghanistan samt handels- og næringslivssamarbeid mellom Norge og USA.

– Vi har beregnet at norske bedrifter understøtter en halv million arbeidsplasser i USA, sier Solberg, som varsler et stikk mot Trumps mer proteksjonistiske linje i handelspolitikken.

– Jeg har tenkt å framheve at det internasjonale handelssystemet, inkludert WTO, for oss er veldig viktig. Like rammebetingelser er viktig for små land, framholder hun.

Sikkerhetsråd

På spørsmål om hun har fått signaler fra amerikansk side om hva de vil kreve av Norge under samtalene, svarer Solberg som følger:

– Vi har ikke fått noen signaler om at de vil kreve noe spesielt av oss.

Statsministeren røper at hun vil fortsette sin og regjeringens kampanje for å sikre Norge en plass i FNs sikkerhetsråd under samtalene med Trump.

– Det gjør jeg jo til alle. Jeg må bare forsøke å finne en passende og ikke for frekk måte å gjøre dette på. Vi driver alle valgkamp og dette er min valgkamp. Men de med vetorett signaliserer aldri hvem de støtter på forhånd, sier hun.

Noen invitasjon fra kongen til Trump om å komme til Norge, vil ikke bli lagt fram.

– Vi har ikke jobbet med en plan for at han skal komme til Norge, men har han et ønske om det, så er han hjertelig velkommen. Det vil være en fjær i hatten for oss, sier Solberg.

(©NTB)