SATSER FRISKT: Kodak er det hittil største og mest velrennomerte firmaet som tar steget inn i kryptovalutaens verden. Her demonstreres et av selskapets instant-kameraer under CES-messen i Las Vegas 9. januar. REUTERS/Steve Marcus
SATSER FRISKT: Kodak er det hittil største og mest velrennomerte firmaet som tar steget inn i kryptovalutaens verden. Her demonstreres et av selskapets instant-kameraer under CES-messen i Las Vegas 9. januar. REUTERS/Steve Marcus

Genialt grep sendte plutselig Kodak-aksjen til himmels

Det gamle fotofirmaet lanserte tirsdag en løsning som vil la fotografer kunne ta betalt for bildene med kryptovaluta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Markedet belønnet selskapet med et kjempehopp på børsen. Aksjen var opp 117,6 prosent da handelen stengte tirsdag.

KodakCoin

Kodaks løsning går ut på at fotografer kan registrere både nye og gamle bilder på en ny plattform. Deretter kan fotografene få betalt for bruk av bildene gjennom kryptovalutaen KodakCoin.

En spesiell teknologi vil skanne nettet for å avdekke ulovlig bruk av bildene.

– Når man tar i bruk en ny plattform, er det kritisk at fotografer vet at deres arbeid og deres inntekt håndteres sikkert, noe som er nøyaktig det vi gjør med KodakCoin, sier Jan Denecke i Wenn Digital i en pressemelding.

Wenn Digital er Kodaks samarbeidspartner i nysatsingen.

Digital død

Det ærverdige fotofirmaet som ble grunnlagt i 1888 holdt på å gå over ende da digital fotografering tok over for filmruller. I 2013 klarte selskapet så vidt å unngå konkurs, men verdien av selskapet har ikke vært mye å skryte av. I fjor gikk aksjekursen ned over 70 prosent, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nå kan det se ut til at kryptovaluta gir selskapet en ny vår. Kodak mener selv at de nå skaper en egen økonomi innen fotografering og at dette vil løse et problem fotografer har slitt med i årevis – rettigheter og vederlag for bruk av digitale bilder.

Bitcoin-feber

Tjenesten lanseres i en tid da kryptovaluta og blokkjede-teknologi er noe av det hotteste man kan bruke penger på. Kursen på Bitcoin, den digitale valutaen som ble lansert på internett i 2009, gikk til himmels på tampen av 2017.

En rekke selskaper har tatt spranget inn i kryptovalutaens verden, men Kodak er ifølge Telegraph det hittil største og mest veletablerte selskapet som har tatt en slik beslutning. Selve tjenesten er ikke lansert ennå, og de tekniske detaljene er ikke offentliggjort.

Selv om nyheten førte til et realt hopp for Kodak-aksjen, finnes det nok av folk som er skeptiske til nyvinningen. En innvending er at det ikke er innlysende hvorfor fotografer vil ønske betalt i KodakCoin i stedet for en mer gangbar valuta. Andre stiller spørsmål ved hvordan Kodak skal tjene penger på ordningen.

31. januar skal den nye kryptovalutaen slippes løs på markedet.