Eirik (26) sin høyrehånd er 3D-printet og utviklet i en norsk garasje

Eirik Røiseland ble født uten høyre hånd. Nå har han blitt prøvekanin for en helt ny mekanisk 3D-printet protese – utviklet i en garasje på Lillehammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eirik Røiseland begynte å bruke håndprotese allerede da han var tre måneder gammel. Den gang brukte han en modell kun med åpne- og lukkefunksjon, mens den nye protesen kan både bevege fingre og holde tyngre gjenstander.

­– Det holder at jeg tenker tanken, så beveger hånden seg naturlig, forteller Røiseland på God morgen Norge.

Christian Fredrik Stray, gründeren som har vært med på å utvikle håndprotesen, forklarer at Eirik kan styre hånden ved kun å tenke.

Det fungerer ved at to sensorer i protesen fanger opp elektriske impulser fra musklene. Disse impulsene forteller hånden at den skal lukke seg, åpne seg og bevege seg.

Se Vår og Eirik teste om han greier å plukke opp en penn med 3D-protesen i toppen av saken.

Inspirasjon fra fornøyelsespark
Stray forteller at den hollandske utvikleren Jos Poirters fikk ideen for over ti år siden mens han jobbet i en fornøyelsespark.

– Jos hadde ansvaret for mekaniske dukker på fornøyelsesparken og begynte å plundre med en elektrisk robothånd, forteller han.

Sakte men sikkert eskalerte det, og da Jos giftet seg med en norsk dame flyttet prosjektet seg til Norge og Lillehammer. Og det er nettopp her ideen ble «unnfanget».

Hydraulisk og 3D-printet
Nå er ideen godkjent og i produksjon i Norge. Det er selskapet Hy5 som utvikler den 3D-printede og hydrauliske protesen. Christian Fredrik Stray forteller at hydraulikk sakte bygger opp trykk, som gjør at du får en mer følsom bevegelse og et sensitivt grep. Den kan også gi deg et kjempesterkt grep som gjør at du helt trygt kan bære tunge ting.

HIGH FIVE: Det er selskapet «Hy5», startet av blant andre Christian Fredrik Stray (t.h.), som har gitt Eirik Røiseland (26) muligheten til å være prøvekanin for sin nye håndprotese.
HIGH FIVE: Det er selskapet «Hy5», startet av blant andre Christian Fredrik Stray (t.h.), som har gitt Eirik Røiseland (26) muligheten til å være prøvekanin for sin nye håndprotese.

– Det andre som er unikt med protesen er mekanikken i fingrene. Det gjør at den tilpasser seg forskjellige former, så når et ledd møter motstand fortsetter de andre fingrene, litt som din egen hånd.

Vil gi protesebrukere en ny hverdag
I Eirik Røiselands tilfelle har livet uten hånd vært veldig greit. Han forteller at han tror grunnen til det er at han begynte tidlig med protese.

– Foreldrene mine ville at jeg skulle ta i bruk protese tidlig, og det har hjulpet meg veldig. Det er et ekstremt godt hjelpemiddel, sier han.

– Har du alltid protesen på?

– Ja, jeg bruker den hele tiden. Utenom når jeg sover og dusjer.

Christian Fredrik Stray forteller at de startet selskapet opprinnelig med en visjon om å tilby mest mulig funksjonalitet til flest mulig mennesker.

– En ting er markedet i Europa og USA hvor det er et velfungerende helsesystem og hvor man har god økonomi, men utenfor – i utviklingsmarkedet – det er der vi virkelig ønsker å gi proteser på sikt.