
En poseløs støvsuger danker ut alle de andre
TV 2 HJELPER DEG (TV 2): Du kan spare både penger og plunder med poseløse støvsugere. Vi testet fem av de mest kjente merkene, og èn utmerket seg.
Det er nesten ikke en dag støvsugeren ikke må frem, derfor setter jeg den nesten aldri vekk, sier Marte Frimand-Anda, bloggeren av Casa Kaos.
Hun har vunnet mange foreldrehjerter rundt om i Norge ved å by på det uperfekte hverdagslivet i bloggen sin.
I fem uker har Marte og familien testet støvsugere for oss i sitt hus på Raufoss, og både sofa, tepper, harde gulv, trapper og lampeskjermer har blitt støvsugd.
Brukervennlighet viktigst
Fordi folk flest bryr seg mest om hvordan en støvsuger fungerer i hverdagslivet, er det nettopp brukervennligheten vi har konsentrert oss om i denne testen.
Hvor lang er ledningen, er støvsugeren lett å få med seg rundt hjørner og opp trapper, har den smarte munnstykker som er praktiske å bruke?
Støvsugerne vi har testet er Bosch Relaxx ProSilence, Dyson Big Ball Animal 2, Hoover Reactive, Philips PowerPro Compact og Electrolux UltraCaptic.
Prisene varierer fra rundt 1300 for Hoover til over 6000 kroner i fullpris for den dyreste fra Dyson.
Bunn er topp

Ulempen med støvsugerne uten pose, er at du kan komme i kontakt med støvet når du tømmer beholderen i søpla. Hvor enkle de ulike modellene er å tømme, varierer.
Støvsugerne fra Bosch og Philips har åpning på toppen av beholderen, og det kan bli litt grisete.
– En gang jeg skulle tømme Bosch sprutet innholdet utover søppelbøtta, så jeg måtte ta en ny runde med støvsugeren, forteller bloggeren av Casa Kaos.
Om beholderen har bunntømming, er det derimot både enkelt og kjapt. Electrolux sin er den enkleste å tømme, men også Dyson, Hoover og Philips har bunntømming.
Store forskjeller
Sugekraften på tradisjonelle støvsugere har en tendens til å reduseres ettersom posen blir fylt, mens på de poseløse skal sugekraften være like bra hele veien.
Men hvor godt de gjør rent, kan variere veldig, ifølge fagsjef for renhold, Stig Ronander i ISS.

Han har testet rengjøringseffekten de ulike støvsugerne har på teppegulv, fordi det i motsetning til harde gulv krever mer av støvsugeren, og dermed gir tydeligere forskjeller.
Alle støvsugerne ble testet tre ganger for å gi en gjennomsnittsmåling, og det ble brukt en såkalt «dustdetektor» som er utviklet av rengjøringsbransjen i Norden.
Støvsugeren fra Bosch gjorde det aller best i denne testen, tett fulgt av Dyson. Det var stor forskjell i sugekraften mellom disse to dyreste modellene, og de tre fra Hoover, Electrolux og Philips som gjorde det betydelig mindre bra.
Flere av støvsugerne skal også ha best ytelse på harde gulv, ifølge produsentene. Det var ikke en del av denne testen.
Én storfavoritt
Dyson er kjent for sine innovative løsninger, og den poseløse støvsugeren deres har også gjort det bra i mange tester.
Også hos familien i Casa Kaos blir den en yndling, selv om de påpeker at prislappen er stiv.
– Den kommer til over alt, får opp kattehårene fra godstolen og er liten og lett. Og en veldig kul funksjon er at den retter seg opp selv hvis den velter. Så har man råd så ville jeg gått for denne, slår Marte Frimand-Anda fast.
Dyson var også meget bra i rengjøringstesten hos ISS, og den er en av de enkleste å tømme.
Hoover og Electrolux var også gode i familiens test av brukervennlighet, mens Bosch til tross for god kvalitet ble vel stor og tung.

Se alle testresultatene her:




Slik ble testen utført:
Brukervennlighet er hovedfokus i denne testen, og har telt tyngst når vi har trillet terningen. Vi har bedt en familie som bruker støvsuger omtrent hver dag, å teste de fem støvsugerne over en periode på fem uker.
De har lagt vekt på hvordan støvsugeren er å manøvrere rundt i huset og mellom møbler, hvor lett den er å bære i trapper, hvordan det fungerer å skifte munnstykker til ulike flater, hvor stor plass den tar, hvor lang ledningen er, og ikke minst hvordan tømmingen av beholderen fungerer.
I tillegg har ISS utført en teknisk test der de ser på støvsugerens evne til å fange opp smuss og støv. Denne testen er gjennomført i henhold til INSTA 800 som er en internasjonal kvalitetsstandard for renholdsbransjen. Siden originalmunnstykket til støvsugerne som er testet er erstattet med et standard testmunnstykke kan resultatene avvike fra resultat ved bruk av støvsugernes originalmunnstykker.
Testen ble utført i ISS sine lokaler, på teppegulv. En korridor ble målt opp i tre områder med en gangbane på to og en halv meter, så man kunne utføre testen tre ganger på hver støvsuger, for å få en så objektiv test som mulig.
Et apparat som heter «steptester» ble festet på støvsugeren, så hvordan selve munnstykket til støvsugeren bidrar til å få opp støv, er ikke en del av denne testen. En geltape festes i røret på steptesteren, slik at støv og smuss som dras opp av støvsugeren fester seg her. Denne har en hammer på undersiden som banker mot teppet og virvler opp støv, som igjen suges inn i støvsugeren.
Før hver test ble geltapen kalibert i en dustdetektor-maskin, slik at utgangspunktet alltid var 0. Etter hver test ble geltapen satt i apparatet igjen, der lysgjennomstrømmingen måles å se hvor mye smuss som sitter på tapen. Resultatene av testene viste også at hver og en støvsugerne gjorde det ganske likt på alle tre tester, og det ble tatt et gjennomsnitt av dette.
Electrolux svarer
I etterkant av reportasjen har Nina Lorentzen, Nordic Product Line Manager I Electrolux, sendt oss denne kommentaren:
«Testen foretatt av ISS er ikke representativ for en støvsugers evne til å fjerne støv fra tepper, siden munnstykket som følger med støvsugeren er fjernet, og byttet ut med et annet. Munnstykket er den viktigste komponenten i en støvsugers evne til å fjerne støv. Hver støvsuger har sitt eget munnstykke avhengig av støvsugerens konstruksjon. Electrolux anbefaler derfor forbruker til å sjekke støvopptaksverdiene deklarert på energimerkelappen. Denne deklarasjonen plikter alle som selger støvsugere å ha fremme i butikk, online eller fysisk. Energimerkelappen deklarerer en karakter fra A (beste karakter) til G, som viser støvsugerens virkelige evne til å fjerne støv fra harde gulv og tepper, inkludert medfølgende munnstykke.»