FILMSTJERNE: Den franske filmskuespilleren Catherine Deneuve er blant dem som har signert oppropet mot #MeToo-kampanjen.
FILMSTJERNE: Den franske filmskuespilleren Catherine Deneuve er blant dem som har signert oppropet mot #MeToo-kampanjen. Foto: Gregor Fischer/AFP

Kjendiskvinner ut mot #metoo: – Å forsøke å forføre noen er ikke en forbrytelse

Franske kvinnelige kjendiser har signert et opprop som kritiserer #MeToo-kampanjen.

I den franske avisa Le Monde har 100 kjente, franske kvinner signert et opprop mot #metoo-kampanjen.

Kvinnene kritiserer kampanjen for å være for lite fokusert, og mener flere uskyldige menn har blitt rammet i det de beskriver som «en heksejakt».

«Voldtekt er en forbrytelse. Men å forsøke å forføre noen, selv på en pågående eller klumsete måte, er ikke det», heter det i oppropet.

«Menn har blitt straffet umiddelbart og tvunget ut av sine jobber, når alt de gjorde var å berøre noens kne eller forsøke å stjele et kyss», står det videre.

Oppropet ble publisert tirsdag denne uka.

Filmstjerne

Blant dem som har signert brevet er den franske skuespilleren Catherine Deneuve (74). Hun har også tidligere kritisert kampanjen.

– Jeg tror ikke dette er den rette måten å forandre ting på, det er overdrevent, uttalte hun i fjor ifølge The Guardian.

I Frankrike har #metoo-emneknaggen også blitt akkompagnert av #BalanceTonPorc, som oversatt betyr «avslør din gris».

– Etter «avslør din gris», hva skal bli det neste, «ring din hore»? sa den Oscar-vinnende skuespilleren.

Uforstående

Onsdag tok kvinneaktivister til motmæle og sa at brevet mest minnet om en litt keitet arbeidskollega, eller plagsom onkel som ikke helt skjønte hva som rører seg i samfunnet.

Aktivistene, blant dem likestillingsforkjemperen Caroline De Haas, skrev på hjemmesiden til Franceinfo at Deneuve og andre underskrivere bidrar til å normalisere seksuelle overgrep.

Frankrikes statssekretær for kvinners rettigheter, Marlene Schiappa, sa på radiokanalen France Culture at det er uttalelser i dette brevet som er dypt sårende og usanne.

Ikke-hendelse

I brevet heter det at enkelte kvinner ser på det å bli presset på av en mann i metroen som et uttrykk for seksuell underernæring eller en ikke-hendelse. Schiappa sier det er farlig å ytre seg på denne måten og at slike handlinger utgjør seksuelle overgrep med en strafferamme på inntil tre års fengsel og en bot på 75.000 euro.

Forfatteren Abnousse Shalmani, en av underskriverne av det åpne brevet, sier hun er overrasket over de ekstremt voldsomme reaksjonene det har utløst.

– Jeg ser på meg selv som voksen. Jeg er i stand til å ta imot et seksuelt forslag og like i stand til å si nei, sier hun til radiokanalen Europe 1.

#metoo

Det var i høst at hashtaggen #metoo spredte seg på internett og raskt videre i samfunnsdebatten i flere land. Kampanjen kom i kjølvannet av en rekke avsløringer og anklager rettet mot Hollywood-produsent Harvey Weinstein.

En lang rekke skuespillere, deriblant Salma Hayek, har fortalt at de ble grovt trakassert av Weinstein. Hollywood-produsenten har avvist alle anklagene.

I Norge fikk kampanjen store konsekvenser for Arbeiderpartiets Trond Giske, som endte med å gå av som nestleder i partiet etter en rekke varsler om hans oppførsel mot kvinner. Giske gikk ut og beklaget sin oppførsel, men har også sagt at han bestrider fremstillingen i noen av varslene.

(TV 2 / NTB)