Arbeidsminister Anniken Huitfeldt hilser på advokat Geir Lippestad (t.h.) under et landsmøte i Folkets hus i Oslo.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt hilser på advokat Geir Lippestad (t.h.) under et landsmøte i Folkets hus i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

#MeToo-utvalg i Ap skal finne straff for sextrakassering

Anniken Huitfeldt og Geir Lippestad er blant medlemmene i Arbeiderpartiets nye utvalg som skal se på rutiner for varslere og passende reaksjoner for seksuell trakassering og upassende oppførsel. Partiet har fått varsler mot andre enn Trond Giske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ja, det har vi, Vi har fått varsler om ulike ting. Saker som ikke skal forekomme i vårt parti på lokalt nivå, på fylkesnivå og mot folk sentralt, sier partisekretær Kjersti Stenseng til TV 2.

Mandagens sentralstyremøte var preget av avgangen til tidligere nestleder Trond Giske. På møtet ble det også oppnevnt et eget utvalg i kjølvannet av #MeToo-kampanjen og Giske-saken.

To jurister

Utvalget skal ledes av Pål Lønseth, jurist og tidligere statssekretær i Justisdepartementet. I dag leder han granskningsenheten i PriceWaterhouseCoopers. Han får selskap av en annen jurist, tidligere byråd Geir Lippestad. Også leder for Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, er med i gruppa. Hun er blitt kritisert for uttalelser om varslere og maktkamp, men partisekretær Kjersti Stenseng forsvarer at Huitfeldt er med i utvalget.

– Anniken er en av dem som gjennom veldig mange år har jobba med likestilling, forebygging av trakassering og kan dette feltet veldig godt. Det er nyttig å ha med Anniken i dette utvalget, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

De to siste medlemmene i utvalget er Renate Tårnes, generalsekretær i AUF, og Guro Vadstein som representerer NTL.

Skal se på reaksjoner

Gruppa skal gjennomgå dagens retningslinjer mot seksuell trakassering og prosedyrer for håndtering av varslersaker.

– Det skal ryddes kraftig opp i partiet?

– Vi skal ihvertfall forbedre og forsterke det arbeidet vi allerede gjør, sier Stenseng.

I dagens retningslinjer står det ikke noe om reaksjonsformer for seksuell trakassering eller upassende oppførsel. Dette skal utvalget også vurdere.

– Dette er et vanskelig område i et politisk parti, fordi våre tillitvalgte har jo fått tillit fra et landsmøte, fra et årsmøte eller ved et valg. Derfor er sanksjonsmulighetene ganske begrenset, så vi ønsker at utvalget skal se på hva slags type reaksjonsformer det er mulig å innføre og naturlig å ha i et parti, sier Stenseng.

Det skal innkalles til et ekstraordinært landsstyremøte på Gardermoen den 29. og 30.januar for å gjennomgå den dype krisen i partiet. Utvalget blir ikke ferdig med arbeidet til da, men trolig til det neste ordinære landsstyremøtet, som er i mars.