reagerer på ledighetstallet:

NHO-sjefen: – Her er det noe som ikke rimer

OSLO SPEKTRUM (TV 2): Norge har verdensrekord i å ha folk på trygd. Samtidig hevder politikerne at ledigheten er på 2,5 prosent. Det får ikke Kristin Skogen Lund til å stemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag avholdt NHO sin årlige konferanse der nærinslivstopper og statsråder var samlet for å diskutere temaet er «verdien av arbeid» og hva som må til for å få flere i jobb.

Ifølge regjeringen var den registrerte arbeidsledigheten i Norge på 2,5 prosent i desember, men det reelle antallet personer som står uten arbeid er langt høyere.

Ifølge SSB står 21 prosent av befolkningen i alderen 20-64 uten jobb. Mange av disse er studenter, men enda flere går på trygd.

– Vi smykker oss med lav arbeidsledighet, og samtidig har vi verdensrekord i andel voksne personer på helsetrygd når vi er verdens friskeste befolkning. Det rimer ikke, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

En halv mill på trygd

Over 320.000 nordmenn mottar uføretrygd, mens nærmere 200.000 mottar arbeidsavklaringspenger. Kravet for å få en av disse NAV-ytelse er at man har en medisinsk diagnose. TV 2 har tidligere avslørt hvordan mange av disse mangler en diagnose.

Skogen Lund mener at det reelle tallet på arbeidsledighet er høyere enn 2,5 prosent.

– Hvis du sliter med å komme inn i arbeidslivet, er det akkurat som at man blir dratt mot en sykdom for å få hjelp. Det er feil, og det gjør at folk blir sykeliggjort. Vi må erkjenne at problemet til mange av de som står utenfor jobb er at mangel på kompetanse – ikke sykdom, sier Skogen Lund.

Les også: – Må lete etter diagnoser hos arbeidsledige.

167.000 på tiltak

TV 2 har de siste månedene satt søkelyset på de som ikke får så mye verdi for arbeidet de gjør.

I fjor avsluttet 167.000 nordmenn et arbeidsmarkedstiltak gjennom NAV. Hensikten med dette er å hjelpe arbeidsledige ut i jobb, men det fungerer ikke alltid som planlagt.

Kun 21 prosent av de som i fjor avsluttet et tiltak var tilbake i jobb seks måneder etterpå.

En som sliter med å komme ut i jobb, er 27 år gamle Line Holen fra Jæren. Hun er på et tiltak som innebærer å spa grus dagen lang, men hun får bare 13.000 kroner i måneden.

– Straffer arbeidsledighet

Det er kansje ikke så rart at Line sliter med å få en vanlig jobb. Forskning viser at arbeidstrening virker mot sin hensikt for unge arbeidsledige.

Samme forskning viser at det å ha hull i CVen er verre i Norge enn i andre sammenlignbare land, for eksempel Sveits.

– Vårt eksperiment viser at norske arbeidsgivere straffer personer med rufsete CV hardere enn kolleger ellers i Europa, sier HiOA-forsker Christer Hyggen.

Kristin Skogen Lund mener det er gode grunner til at hennes medlemsbedrifter skal satse på personer med hull i CVen, men hun ønsker seg mer drahjelp fra regjeringen.

– Det er viktig at folk som er i tiltak havner i bedrifter som har et reellt behov for å ansette folk. Av og til trenger man et lønnstilskudd fra NAV, og så må man ha en risikoavlastning. Bedriften kan ikke bli sittende igjen med et personalproblem om tiltaket ikke fungerer. De tre tingene må til, sier NHO-sjefen.

– Vi trenger flere i jobb

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier til TV 2 tirsdag kveld at regjeringen nå ønsker å invitere arbeidslivet med på en inkluderingsdugnad.

– Vi ser jo at det er altfor mange som står utenfor arbeidslivet som er på helserelaterte ytelser. Vi er helt avhengig av at flere gir de med huller i CV-en en sjanse. Så fra vår side er vi opptatte av å bidra til å senke terskelen for arbeidsgivere, gjøre risikoen mindre ved å ansette.

Hauglie sier det er kommet mange gode innspill på NHO-konferansen i dag.

– Så du sparker egentlig ballen videre til arbeidslivet?

– Nei, det her er en dugnad som vi må ta sammen. Arbeidsplassene er i bedriftene, så vi er helt avhengig av at de åpner sine dører. Men vi kan bidra med å redusere arbeidsgivers risiko, for eksempel lønnstilskudd hvor vi er med på å betale lønningene, som er et viktig tiltak vi vet virker.

– Er en ledighet på 2,5 prosent noe å skryte av, når vi ser hvor mange som per i dag står utenfor arbeidslivet?

– Vi ser heldigvis at ledigheten har begynt å gå ned, og også sysselsettingen begynner å øke. At det skapes jobber, men samtidig vet vi også at det er altfor mange som står utenfor arbeidslivet som er på ulike ytelser. Og vi er nødt til å få det tallet ned. Det er altfor mange som ikke bidrar inn, og vi trenger flere som er i jobb. Så der er vi helt enige med NHO.