ANETTE MARIE (31) BLE «HEKTA»:

Besatt av tanken på noen du ikke kan få? Slik kommer du deg videre

Da det var slutt mellom Anette Marie Antonsen (31) og eksen, tok det flere måneder før hun ble kvitt besettelsen om å få ham tilbake. Her er psykologens råd for å komme seg videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det som skjer er at man glemmer seg selv og sine behov totalt.

Det er et par år siden Anette Marie Antonsen ble «hekta» på eksen, noe hun nylig fortalte til VG Pluss.

Et hekt beskrives ofte som en ulykkelig kjærlighet som sjelden gjengjeldes, hvorpå man ender opp med å bli besatt av tanken på å bli sammen med den man er hekta på.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst. Her deler også psykolog Frode Thuen sine perspektiver og råd.

Antonsen tok seg i å tilrettelegge livet sitt så mye hun kunne så det passet med eksens tidsplan. Grunnen? Hun ville ikke innse at det var slutt, og hun ønsket mer.

Desperat

– Man skjønner jo som regel ikke at man er hekta. Jeg ble på en måte desperat, forteller 31-åringen.

Hun overanalyserte alt hun gjorde og sa når det gjaldt eksen. Frykten for at hun hadde sagt noe feil levde side om side med gleden over det hun følte hun hadde gjort riktig, og som kunne holde på hans interesse for henne.

  • Fjern deg fysisk vekk fra den du er hekta på: Ikke ta kontakt, og ikke gå med på å treffe vedkommende

  • Dette gjelder også i sosiale medier: La være å sjekke hva han/hun driver med til enhver tid, og ikke oppsøk personen på nett.

  • Distanser deg fra han/henne mentalt også: Flytt fokus, og hør på vennene dine hvis de ber deg gi opp. De har ofte et mer objektivt syn på det som skjer.

  • Vi elsker å fantasere om å bli sammen med det vi tror er vår ideelle partner. Husk at forelskelse gjør blind! Særlig om han/hun er klar over at du er hekta uten å ha de samme følelsene for deg. Om personen utnytter det, så er jo ikke det et positivt karaktertrekk.

Kilde: Frode Thuen – professor i psykologi, Høgskulen på Vestlandet

«Tenker han på meg nå? Skal jeg sende en melding? Bør jeg ringe ham litt mindre?». Spørsmålene kvernet i hodet.

– Du blir jo sliten. Og du blir konstant lei deg eller såret fordi du ikke får responsen du vil. Jeg skjønte ikke hvor ille det var før en stund etterpå, sier Antonsen.

Venner ba henne gi opp

Hun var hekta i månedsvis etter bruddet. Vennene så hva det gjorde med henne, og ba henne om å gi opp, men hun ville ikke høre. Istedenfor prøvde hun å få dem til å støtte besettelsen hennes.

– Jeg ville at de skulle være enige med meg, og argumenterte med at «men han sendte meg jo den meldingen» eller «han tok jo kontakt først den gangen».

Psykolog Frode Thuen tror slike små drypp av håp gjør at den som er hekta ikke klarer å komme seg videre.

– Når man stadig får en liten grunn til å være forhåpningsfull, tenker man at man bare trenger å være litt mer tålmodig, litt mer sexy og hyggelig, så vil det gå til slutt.

– Er det usunt for den mentale helsen, rett og slett?

– Absolutt. Både for psyken og for selvbildet. Istedenfor å sette sine behov først, handler alt om hva den andre tenker, reagerer, føler. Man mister fotfeste i eget liv, sier parterapeuten.

Fitness ble nytt fokus

Til slutt fikk Antonsen den responsen hun hadde ønsket seg i månedsvis. Hun forklarer det med at eksen trolig savnet oppmerksomheten og bekreftelsen han hadde vært vant til å få fra henne. Men da hadde hun kommet seg videre.

I dag driver hun en blogg og en YouTube-kanal ved siden av. Blant annet trening og yoga opptar henne mye, og det var et tre måneder langt fitness-prosjekt som endelig ga henne styrken og atspredelsen hun trengte til å komme seg over eksen.

– Jeg måtte bare sette ned foten til slutt, og si til meg selv at han ikke kunne ha den makten over meg mer.

Fokuset på treningen hjalp til slutt Antonsen med å stenge eksen ute av tankene. Hun husker godt den dagen hun endelig kunne si at hun var over ham, og at hun hadde det bra.

NYTT FOKUS: Anette Marie (31) gir fitness æren for at hun klarte å flytte fokus fra eksen. Foto: Privat
NYTT FOKUS: Anette Marie (31) gir fitness æren for at hun klarte å flytte fokus fra eksen. Foto: Privat

Kjærlighet må komme innenfra

Antonsen poengterer at man ofte tror man ikke klarer seg alene, men at det er fullt mulig. Og at det er enklere enn man tror å slutte å være hekta på noen.

– Finn deg et prosjekt, vend blikket en annen vei. Og tenk heller at «denne forelskelsen lærte meg noe» fremfor «dette såret meg og gjorde meg trist».

Antonsen har innsett flere viktige ting som har hjulpet henne senere:

– Jeg ble så mye sterkere. Og jeg har lært at man ikke bør ønske å være sammen med noen som ikke vil være sammen med deg. Mange tror at de er helt avhengige av å motta noens kjærlighet. Men det viktigste er at kjærligheten kommer innenfra en selv.