Alle vet hvor de endelige grensene må gå – likevel skjer det ingenting

I dag er palestinerne lenger unna en selvstendig stat enn på tiår. Og på Gaza-stripen og Vestbredden er «Oslo» et skjellsord, skriver TV 2s reporter Pål T. Jørgensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide er på sin første reise i Midtøsten i egenskap av Norges sjefdiplomat. Målet med reisen er å få i gang igjen fredssamtalene mellom israelere og palestinere, for så å få til en to-statsløsning.

Intet mindre.

Problemet er at fredsprosessen har stått fullstendig stille i flere år – og at klimaet mellom partene har frosset til is.

Norge har som kjent også tidligere spilt en sentral rolle i Israel-Palestina-konflikten. Det endte med Oslo-avtalen som ble signert på plenen utenfor Det hvite hus. Yassir Arafat og Yitzak Rabin tok hverandre historisk i hendene.

Deretter skjedde ingenting.

I dag er palestinerne lenger unna en selvstendig stat enn på tiår. Og på Gaza-stripen og Vestbredden er «Oslo» et skjellsord. I snart 70 år har statsledere og diplomater forgjeves forsøkt å få til en fredsavtale i Midtøsten. Hver eneste stein i området er snudd og kartlagt.

Alle vet hvor grensene nødvendigvis må gå mellom en israelsk og en palestinsk stat – selv om de har endret seg noe opp gjennom årene på grunn av israelsk nybygging. Men til tross for at alle vet hvordan den endelige fredsavtalen må bli, skjer det ingen ting.

Årsaken er selvfølgelig manglende politisk vilje – på begge sider.

Situasjonen er ikke akkurat blitt bedre, og stemningen heller ikke lysere, etter at det selverklærte geniet i Washington kastet seg inn i prosessen på jakt etter «the ultimate deal». Ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, mente president Donald Trump at det vanskeligste spørsmålet var løst. Når det var ute av verden, burde resten være enkelt.

Og nå som israelerne hadde fått sin hovedstad, må de selvfølgelig gi kraftige innrømmelser til palestinerne på andre områder, mente Trump.

Resten av verden ristet på hodet i vantro. Og palestinerne reagerte med et forståelig raseri. «Alle» har visst at ved en to-statsløsning må Øst-Jerusalem nødvendigvis bli hovedstaden i en palestinsk stat. Vest-Jerusalem hovedstaden i Israel.

Nå nekter palestinerne å ha noe med amerikanerne å gjøre. De har avlyst en planlagt besøk fra visepresident Mike Pence. De vil rett og slett ikke snakke med noen i den amerikanske administrasjonen lenger. Den amerikanske presidenten har gitt bort Jerusalem – byen med muslimenes tredje helligste sted.

Hva mer er det å snakke med ham om?

På begge sider av konflikten mener stadig flere både at fredsprosessen er død, og at to-stats-løsningen er død. Både jøder og palestinere mener man bør begrave prosjektet og leve sammen i en stat.

Men den løsningen er heller ikke spesiell enkel.

Da må den palestinske befolkningen selvfølgelig få statsborgerskap og samme rettigheter som jødene i Israel. Hvis ikke blir Israel en apartheid-stat. hvor bare en del av befolkningen har stemmerett og fulle demokratiske rettigheter. På den annen side, hvis palestinerne får alle rettigheter opphører Israel som en jødisk stat.

På grunn av den demografiske utviklingen vil det trolig ikke ta mange årene før Israel har en arabisk statsminister.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sammen med Norges utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide under et møte i Ramallah mandag. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sammen med Norges utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide under et møte i Ramallah mandag. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

Det er inn i dette vepsebolet det kongelige norske utenriksdepartement nå kaster sine krefter. Norge har fortsatt gode kontakter på begge sider av konflikten, og et godt forhold både til Israel og Palestina. Dessuten har vi et fredsdiplomati som tidligere har vist seg å få til resultater. Men takket være en fullstendig uberegnelig herre i et hvitt hus, blir dette prosjektet mer krevende enn Norge har vært borti tidligere.

Ine Marie Eriksen Søreide og hennes diplomater kan ikke spille noen som helst rolle i Midtøsten-konflikten nå uten full støtte og medvirkning fra USA.

Fra Israel og Vestbredden reiser den norske utenriksministeren til Washington hvor hun – sammen med statsminister Erna Solberg – skal treffe president Trump.

Der kommer Søreide til å rapportere fra sine samtaler her. Så får vi se om Norge kan hjelpe til med å få fredsprosessen i gang igjen.