fis-sjefens beskjed til Tour de ski-hjemmesitterne:

– Møt på jobb

Rennsjefen i Det internasjonale skiforbundet med klar beskjed til hjemmesitterne i Tour de Ski.

– Vi er ikke bekymret for Tour de Skis fremtid selv om flere av de beste løperne ikke var med. Vi ønsker selvsagt alle på startstreken, og det er ikke bra at flere av de beste ikke stilte, men det er ingen stor sak. Det er litt som Tour de France på sykkel. Hvem husker hvem som vant rittet for to-tre år siden? Litt slik er det også med vår Tour. Konseptet, varemerket, er viktigere enn løperne, sier Pierre Mignerey, rennsjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Møt på jobb

TV 2 møter rennsjefen etter den 12. utgaven av Tour de Ski. Han bare trekker litt på skuldrene av at at denne rekken av norske og svenske stjerner holdt seg hjemme: Johannes Høsflot Klæbo, Marit Bjørgen. Ragnhild Haga, Charlotte Kalla og Stina Nilsson.

– Men alle burde forstå at å stille opp i Tour de Ski er en del jobben som profesjonell langrennsløper. Jeg må samtidig understreke at ingen må presses til å starte, men alle burde forstå at dette handler om å møte på jobb. Og dette berører faktisk ganske mange, blant annet sponsorer, publikum og media. Alle vil se de beste i konkurransene.

Mignerey forstår ikke at noen klager over at årets Tour var tøff.

– Ingen lange løp, men selvsagt er denne konkurranseformen tøff. Det er ikke noe nytt.

Cologna forstår ikke frykten for bakken

Tour de Ski-kongen Dario Cologna, som nå står med fire seire, bruker Touren bevisst med tanke på å komme i form til OL.

– For meg er det nyttig med tanke på større oppgaver senere på vinteren. Jeg forstår ikke denne frykten for Touren som flere snakker om.

En annen veteran i Tour de Ski, Aino Kaisa Saarinen, som har startet i elleve av de tolv årene av Tour de Ski, sier dette:

– Jeg synes det er rart at toppløpere går skandinavisk cup, mens vi er her på avslutningen av Tour de Ski. Jeg blir litt bekymret og vi løpere må nå gå i dialog med FIS slik at vi sikrer fremtiden til dette flotte arrangementet.

Trekker på smilebåndet

Vidar Løfshus trekker på smilebåndet over rennsjefen som vil at alle løperne skal møte på jobb, altså gå Tour de Ski.

– Det er alltid en utfordring med Tour de Ski i mesterskapssesonger fordi løperne er ulike. Noen, som Marit Bjørgen, trenger lenger tid på å hente seg inn igjen. Og da må alle forstå at et OL, som vi har foran oss nå, er viktigere enn Tour de Ski. Men jeg kan love at neste år regner jeg med at vi er fulltallige i Tour de Ski, sier Løfshus.