Susanne og Jans «geniale» kjæreste-triks hylles av eksperter

Susanne Ove og Jan Olsen har delt huset for å gi hverandre plass. Det mener de holder dem nyforelsket år etter år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danske Susanne Ove og Jan Olsen har i ti år hatt hver sin etasje i huset de deler i Odense.

Det mener de er hemmeligheten til at de fortsatt føler seg nyforelsket, selv etter 15 år som kjærester.

– Vi er nok litt sære begge to, og trenger mye personlig «space». Vi liker å dyrke hver vår stil og ha litt frihet. Det føles fint når vi er sammen, fordi det er et valg, sier Susanne til danske TV 2.

Mens Susanne liker å lese, liker Jan å pusle med klaveret sitt.

– Jeg har jo gleden av å komme ned til Susanne, og det er nesten en forelskelsesfølelse som oppstår. En følelse jeg tror de færreste som har bodd sammen i ti år kan holde liv si, sier Jan.

Se intervjuet fra danske TV 2 øverst i saken!

Ikke det samme med toroms

Susanne sier at hun er svært fornøyd med måten hun og Jan lever på.

– Jeg vet selvsagt ikke om vi ville ha vært så gærne etter hverandre hvis vi bodde i en toroms og hele tiden kunne følge med på hverandre. Jeg liker at det er tidspunkter jeg ikke ser Jan. Og når jeg ser ham igjen, har jeg allerede glemt hvor deilig han er, sier hun.

Paret deler for det meste soverommet i Susannes etasje, og de spiser ofte kveldsmat sammen. Men noen ganger sitter Susanne alene og leser i sin etasje, mens Jan spiller musikk i sin etasje.

– Det kan selvsagt være litt vanskelig å venne seg til at Jan en gang imellom helst vil være alene, men det er jo ikke fordi han velger meg bort. Det er fordi han velger seg selv til, sier hun.

Mennesker trenger frihet

Ifølge en spørreundersøkelse danske TV 2 står bak, merker nesten hver tredje parterapeuter og sexologer en økende tendens i antallet par som ønsker seg mer psykisk eller fysisk plass i forholdet.

TV 2 har spurt 65 autoriserte parterapeuter og sexologer om temaet.

– Vi skal forholde oss til avsindig mange ting – såpass mange ting at mennesker har behov for å trekke seg tilbake og ha et lite rom hvor man bestemmer alt. Et sted hvor man kan lade opp før man går ut og er sammen med partneren sin, sier sosiolog Emilia van Hauen.

Hun sier at frihet ofte er noe som må forhandles beinhardt om når man flytter sammen.

– Noen vil ikke flytte sammen fordi de må ta hensyn til den andres stygge stil eller spesielle behov. De vil heller bo alene i stedet for å gi slipp på sin frihet, sier hun.

Bevarer seg selv og smaken sin

Det er nettopp friheten Jan og Susanne setter stor pris på.

– Man bevarer seg selv, sin smak med hensyn til innredning og alt slik som det kan bli krangling om, sier Jan, som er musiker og komponist.

Nå kan barna bo med begge foreldrene selv om de er skilt:

Og:

– Susanne kan jo sitte og jobbe til over midnatt, og hvis jeg våkner om natten med en eller annen god idé og skal teste den på klaveret, så kan jeg gjøre det uten at noen blir sure, sier Jan.

Paret tror ikke at forholdet ville ha vært det samme hvis de bodde i hvert sitt hus.

– Da hadde det blitt mye logistikk. Nå bor vi sammen, og samtidig hver for oss. Det synes jeg er helt ideelt, sier Jan.

De to oppfordrer andre par til å gjøre det samme som dem.

– Jeg synes at man skal samle litt mot og sette seg selv og partneren fri. Det man oppdager når man har fått buret partneren inne, er jo at man selv sitter og kikker ut gjennom gitrene, sier Susanne.