Meslingutbruddet i Sverige rammer stadig flere:

22 har fått meslinger i Sverige – dette må du vite

TILSTREKKELIG: Når så mange som 95 prosent av den norske befolkningen er vaksinert, gjør det at innenlnadssmitte er stoppet.
TILSTREKKELIG: Når så mange som 95 prosent av den norske befolkningen er vaksinert, gjør det at innenlnadssmitte er stoppet.
22 personer utredes nå for meslinger i Sverige, og helsemyndighetene tror det vil komme flere tilfeller. Smitten kan spre seg til Norge også, men faren begrenses ved gode forholdsregler.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siste oppdatering mandag formiddag viser at 22 personer i Gøteborg-området nå utredes for meslinger. Helsemyndighetene tror det vil komme flere tilfeller.

Mesling-utbruddet som nå foregår i Sverige har aktualisert problematikken om vaksinering også her hjemme.

Sverige har gjennom mange års vaksinering stoppet all innenlandssmitte, akkurat som i Norge. Utbruddet skyldes smitte fra utlandet. Enten ved at en uvaksinert svensk person har vært i utlandet, eller at en person uten vaksinasjon har tatt med seg smitten til Sverige.

Et slikt utbrudd kan kan skje i Norge også. Men omfanget kan reduseres drastisk med god informasjon:

Hvordan spredde smitten seg i Sverige?

Meslinger ble påvist hos en pasient i Gøteborg den 10. desember. Smitte-sporing har vist at de fleste av de 21 andre som nå er smittet, har hatt kontakt med pasienten som først fikk påvist smitten.

Göteborgsposten skriver om en av de smittede – en seks måneder gammel baby – som ble smittet da hun var på Østra Sjukhuset i julen. Babyen er nå vaksinert.

I Sverige ber myndighetene nå pasienter som mistenker at de er smittet av meslinger, om å holde seg borte fra helseinstitusjoner. For å redusere at smitten sprer seg skal de ringe et eget telefonnummer først, for å unngå venteværelser ved sykehus og legevakt.

Hvor vanlig er meslinger?

I løpet av de to siste årene har det kun vært ett tilfelle av meslinger i Norge. Det dreide seg om en voksen person.

Er det farlig å bli smittet?

I de fleste tilfeller er det ufarlig å bli smittet av meslinger, men i noen tilfeller kan det føre til hjernebetennelse som igjen kan innebære hjerneskade. I noen tilfeller er sykdommen dødelig.

IKKE GÅ INN!:På legevakt og sykehus i Sverige henges det nå opp skilt ved inngangen slik at smittede personer ikke går inn på venteværelset.
IKKE GÅ INN!:På legevakt og sykehus i Sverige henges det nå opp skilt ved inngangen slik at smittede personer ikke går inn på venteværelset.

På verdensbasis er det fremdeles en vesentlig dødsårsak. 2016 er første år siden registreringen startet at det er mindre enn 100.000 meslingdødsfall på verdensbasis (WHO).

Hvor mange vaksineres?

Hovedgrunnen til at meslinger er så sjeldent, er at vaksinasjonsprogrammet fungerer som det skal. De siste tallene viser at 96 prosent av alle barn i fjor fikk vaksinen. Målet Folkehelseinstituttet har satt er minst 95 prosent.

Barn som kommer til Norge fra utlandet, får tilbud om vaksinasjon på linje med norske barn.

Hvordan spres smitten?

Meslinger spres svært lett via luft og kontakt. Det er en av verdens mest smittsomme sykdommer.

Hvorfor spres smitten når de fleste er vaksinert?

På grunn av effektivt vaksinasjonsprogram, har det ikke vært epidemier av meslinger i Norge på flere år. Siste mindre lokale utbrudd var på Nesodden 1996 med 82 registrerte tilfeller. Det spredde seg først og fremst i et miljø der mange var skeptiske mot vaksinen.

De som risikerer å bli smittet er:

  • Barn under 15 måneder som ikke er vaksinert ennå.
  • Personer med immunsvikt som ikke tåler vaksinen
  • Personer som frivillig har avstått fra å ta vaksinen eller som ikke har fått tilbudet
  • Personer som har innvandret som verken har hatt sykdommen eller blitt vaksinert

Hvordan behandles sykdommen?

Det finnes ingen spesifikk behandling. Bakterielle superinfeksjoner behandles med antibiotika.

Hvordan stopper man et utbrudd?

Vaksine beskytter både mot sykdommen og spredning fordi de som er vaksinert ikke bærer smitten videre. Vaksinen virker etter 2-3 uker.

I Sverige prøver de nå å begrense spredningen ved å informere alle om at det pågår et utbrudd, slik at personer med symptomer raskt blir kartlagt.

Det pågår nå sporing for å kartlegge hvem de smittede har vært i kontakt med. Slik prøver man redusere kontakten de har med andre ikke-vaksinerte personer. Skoleklasser, barnehager, idrettslag og andre sosiale settinger der smittede har oppholdt seg, informeres om smitten.

Hvordan er symptomene?

Feber, tørrhoste, øyeirritasjon og hodepine. Utslettet som kjennetegner sykdommen kommer først etter 3-4 dager. Det er et flekkete, rødt og ofte sammenflytende utslett som vanligvis starter i ansiktet for så å spre seg videre. I starten kan meslinger ligne på influensa, siden utslettet først kommer etter noen dager.

Kilder: svenske Västra Götalandsregionen, Folkehelseinstituttet.no, Overlege Øystein Riise ved FHI.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook