BESTEVENNER: Gypsy Rose Blanchard og moren Dee Dee Blanchard poserer smilende sammen. Ingen hadde noen anelse om at Gypsy ikke var døende, og at Dee Dee hadde holdt alle for narr.
BESTEVENNER: Gypsy Rose Blanchard og moren Dee Dee Blanchard poserer smilende sammen. Ingen hadde noen anelse om at Gypsy ikke var døende, og at Dee Dee hadde holdt alle for narr. Foto: Facebook

AVSLØRINGEN SOM RYSTET «HELE»USA:

Gypsy (25) ble tvunget til å spille dødssyk – nå snakker hun ut om sjokkdrapet

Gypsy Rose ble tvunget til å tilbringe hele livet sitt i en rullestol – til tross for at hun var helt frisk. I 2015 tok hun livet av moren, og nå snakker hun ut om drapet som rystet mange.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gypsy Rose Blanchard (25) sitter fengslet for uaktsomt drap på moren Dee Dee Blanchard.

Dee Dee ble funnet i en blodpøl etter at hun i flere dager hadde ligget død i sin egen seng hjemme i Springfield i USA.

Politiet fant Dee Dee etter at Facebook-siden hennes 14. juni 2015 ble oppdatert med en status som fikk flere tiltalls personer til å ringe politiet:

Nå snakker Gypsy, som ble dømt til ti års fengsel, ut om hvorfor – og hvordan – hun og den hemmelige kjæresten hennes tok livet av moren.

– Jeg forstår fortsatt ikke hvordan en mor kan gjøre det mot barnet sitt, sier Gypsy i et intervju med ABC-programmet «20/20», som sendes på amerikanske TV-skjermer fredag.

FRI: Gypsy Blanchard sier til «20/20» at hun til tross for at hun sitter i fengsel, aldri har følt seg friere. Foto: ABC
FRI: Gypsy Blanchard sier til «20/20» at hun til tross for at hun sitter i fengsel, aldri har følt seg friere. Foto: ABC

Hun forteller at hun lenge så på moren sin som sin bestevenn.

– Jeg tror at hun var veldig syk. Jeg trodde lenge at vi var bestevenner. Da jeg var yngre, var hun bestevennen min, i tillegg til kosedyrene mine, sier hun.

Og:

– Jeg trodde at hun var en strålende mor. Ingen klager – vi kom så godt overrens. Jeg så på henne som en engel som ikke kunne gjøre noen noe vondt.

Kreft og muskeldystorfi

Dee Dee, som ble 48 år gammel, lød trolig av den psykiske sykdommen Münchausen-by-proxy.

NYOPERERT: Gypsy måtte gjennom utallige operasjoner på grunn av symptomene moren hennes diktet opp. Hun fikk blant annet fjernet datterens bukspyttkjertel. Foto: HBO
NYOPERERT: Gypsy måtte gjennom utallige operasjoner på grunn av symptomene moren hennes diktet opp. Hun fikk blant annet fjernet datterens bukspyttkjertel. Foto: HBO

Dette er en sykdom hvor en forelder eller omsorgsperson fremkaller sykdom hos barn eller andre personer de har ansvar for, med mål om å selv få omsorg og oppmerksomhet.

I over 20 år tvang Dee Dee datteren til å sitte i rullestol og late som om hun var dødssyk.

På spørsmål om hvorfor hun ikke reiste seg fra rullestolen, svarer Gypsy dette:

– Jeg tenkte ærlig talt ikke på det. Jeg var alltid så redd for henne – redd for konsekvensene.

Dee Dee lot som om datteren hadde leukemi, muskeldystrofi, spiseforstyrrelser og hjernekapasiteten til en syvåring. Jenta ble tvunget til å ta medisiner som faktisk gjorde henne syk, og som førte til at tennene hennes råtnet.

PRINSESSE: Gypsy var ofte å se i prinsessekjoler og parykker, siden hun ifølge moren elsket Disney-prinsesser. Foto: ABC
PRINSESSE: Gypsy var ofte å se i prinsessekjoler og parykker, siden hun ifølge moren elsket Disney-prinsesser. Foto: ABC

Gypsy ble også tvunget til å undergå flere unødvendige operasjoner, og fikk blant annet bukspyttkjertelen sin fjernet. Håret hennes ble barbert av, slik at det så ut som om hun gikk på cellegift.

Fikk sponset nytt hus

Etter orkanen Katrina herjet USAs sydøstkyst i 2005, ble Dee Dee og Gypsy kjent i store deler av USA.

Dee Dee hevdet at de hadde mistet alt de eide.

De to fikk besøk og støtte av flere kjendiser, og ble sponset turer til blant annet Disney World.

De to fikk også et helt nytt hus av organisasjonen Habitat for Humanity.

– Folk så på oss som den fineste mor og datter-familien noensinne. Jeg trodde blindt på at mamma visste best, har Gypsy tidligere fortalt i en HBO-dokumentar.

I RETTEN: Gypsy Rose Blanchard iført håndjern under rettssaken mot henne i 2015. Foto: Stella Pictures
I RETTEN: Gypsy Rose Blanchard iført håndjern under rettssaken mot henne i 2015. Foto: Stella Pictures

Da Dee Dee ble funnet død i sitt eget hjem, var Gypsy sporløst borte.

Både rullestolen og medikamentene hennes var blitt igjen i huset, og politiet lette høyt og lavt etter jenta, som de var overbevist om at var alvorlig syk og trengte medisinene snarest.

Visste ikke sin egen alder

Gypsy ble funnet smilende og gående nesten 100 kilometer unna, i Wisconsin, sammen med kjæresten Nicholas Godejohn (27).

Politiet forstod fort at Gypsy ikke var syk i det hele tatt. Hun var en velfungerende 23-åring.

Da Gypsy ble pågrepet, trodde hun selv at hun var 19 år. Det var dette hun var blitt fortalt av moren.

Etterforskningen viste at hun sammen med Nicholas, som hun hadde møtt i all hemmelighet på en kristen datingnettside, hadde planlagt å ta livet av Dee Dee.

– Nicholas og jeg kalte det «Plan B». Jeg var desperat, sier Gypsy til «20/20».

Holdt seg for ørene under drapet

ARRESTASJONSFOTOET: Nick Godejohn på politiets bilde etter pågripelsen i 2015. Foto: Politiet
ARRESTASJONSFOTOET: Nick Godejohn på politiets bilde etter pågripelsen i 2015. Foto: Politiet

Etter at moren en kveld hadde lagt seg, bestemte paret seg for å fullføre «Plan B».

– Jeg skrev en melding til ham da moren min hadde lagt seg. Jeg låste ham inn i huset. Det var plastikkhansker ved døren. Han var iført hettegenser, mørke bukser og en t-skjorte med onde klovner på, forteller Gypsy.

Hun sier at hun gjemte seg på badet mens kjæresten gikk inn på Dee Dees soverom.

Gypsy sier at hun holdt seg for ørene da moren ble drept.

– Hun skrek og ropte på meg tre eller flere ganger. Jeg hadde lyst til å hjelpe henne, men jeg var så redd. Det var som om kroppen min ikke kunne bevege seg. Plutselig ble alt stille, sier hun.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som skrev de urovekkende statusoppdateringene på Dee Dees Facebook-side.

Håper moren fortsatt elsker henne

Da det ble kjent hvordan Gypsys oppvekst hadde vært, slapp hun lovens strengeste straff. Hun ble dømt til ti års fengsel for uaktsomt drap.

Fortsetter hun å vise god oppførsel i fengselet, kan hun slippes fri i 2024.

Gypsy forteller at hun angrer.

– Jeg håper at hun, uansett hvor hun er, fortsatt elsker meg på en eller annen måte. Jeg ønsker at hun skal vite at jeg er lei meg for det, sier hun.

Hun forteller at hun for første gang på lenge føler seg fri – selv om hun sitter i fengsel.

– Før kunne jeg ikke gå, spise eller være sammen med venner. Jeg kunne ikke gå ut. Nå kan jeg leve et vanlig liv, sier hun.

Saken mot Nick Godejohn kommer opp for retten neste år.