Spedbarn døde på sykehuset – far drapssiktet

Siktelsen mot barnets far er utvidet til drap etter at den tre måneder gamle jenta døde søndag.

ETTERFORSKER: Politiadvokat Sturla Henriksbø sier de etterforsker saken bredt og håper at obduksjonen kan gi svar. Foto: Larsen, Håkon Mosvold
ETTERFORSKER: Politiadvokat Sturla Henriksbø sier de etterforsker saken bredt og håper at obduksjonen kan gi svar. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Den tre måneder gamle jenta som har vært kritisk skadet siden 27. desember, døde søndag.

Siktelsen mot barnets far er utvidet til drap, opplyser politiet i en pressemelding.

Faren ble fredag i forrige uke varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov vold mot datteren.

De medisinske undersøkelsene av barnet viser at hun i tillegg til ferske skader også har alvorlige skader av noe eldre dato.

– Barnet blir obdusert senere i dag. Vi håper det blir gjort funn der som kan gi mer informasjon om også de eldre skadene, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt til TV 2.

Mor pågrepet

Barnets mor er også pågrepet og siktet for passiv medvirkning til volden. Hun nekter straffskyld.

Til politiet skal barnets mor ifølge fengslingskjennelsen ha forklart at faren ofte ristet babyen, og at barnet gråt kraftig. Hun har imidlertid forklart at hun ikke forsto at det barnets far omtalte som «trøsteristing», var farlig.

Den tre måneder gamle jenta var kritisk skadet og hadde meget omfattende hjerneskader. Hun døde i 22-tiden i går kveld. Hennes eldre søsken er ivaretatt av barnevernet.

– Denne typen grov vold mot et forsvarsløst spedbarn er meget alvorlig og etterforskningen av slike saker har høyeste prioritet hos politiet. Vi bruker derfor store ressurser i denne etterforskningen, sier Henriksbø.

Undersøker vold mot søsken

Han vil ikke gå videre inn på antall ressurser. Utover de neste ukene vil politiet avhøre familiemedlemmer og andre vitner, også barnets eldre søsken.

– Er det mistanke om at søsknene også har vært utsatt for vold?

– Det er et sentralt tema i etterforskningen, men jeg vil ikke gå i detalj her, sier politiadvokaten.

Foreldrene bor til vanlig i Nordland, men var på ferie i Oslo da barnet den 27. desember ble påført alvorlige skader som gjorde henne kritisk syk.

AMK-sentralen ble varslet av familiemedlemmer, og barnet ble fraktet til sykehus i ambulanse. På sykehuset ble det konstatert at skadene på barnet ikke var forenlige med fars forklaring om hendelsesforløpet.

Sykehuset varslet da politiet, og faren ble pågrepet og siktet for grov mishandling i nære relasjoner.