Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinterkulda begynner for alvor å sette inn og for mange kan det være fristende å slå to fluer i én smekk ved å bruke juletreet til fyring.

Men det kan bli veldig farlig (se hvor galt det kan gå i videovinduet øverst).

Søndag så brannvesenet i Asker, Bærum og Oslo seg nødt til å komme med en klar beskjed til nordmenn som bruker julegrana som fyringsved.

«Ikke brenn juletreet i ovnen!» skriver de på Twitter.

Denne helgen har de rykket ut til fem pipebranner, hvor brenning av juletrær har vært en gjentakende årsak.

Danner blåsyre

Reglene for hvordan man kan kvitte seg med juletreet sitt varierer fra kommune til kommune, men én ting er altså felles for hele Norge:

Juletreet skal ikke brukes til fyring.

Granbaret på treet fører nemlig til en kraftig varmeutvikling og gnister som kan føre til pipebrann. Hans Kristian Steen i Oslo brann- og redningsetat forteller at gnistene gjør at det i noen tilfeller bare ser ut som pipebrann.

– I noen tilfeller er det gnister fra treet som fyker opp av pipa. I andre tilfeller har det begynt å brenne i pipa og det blir forholdsvis kraftig brann i soten, sier han.

I tillegg til fare for pipebrann avgir granbaret svært giftige gasser, som for eksempel hydrogencyanid, eller blåsyre, når det antennes. Slike gasser kan lekke inn i rommet og være farlig.

– Sannsynlig at det har skjedd før

Hans Kristian Steen bekrefter at juletrær har vært årsaken til flere av pipebrannene brannvesenet har rykket ut til i helgen.

– Vi har flere eksempler på at det har vært fyrt med juletrær, som har ført til pipebranner i dag, sier han til TV 2 søndag.

Steen utelukker ikke at dette er et problem som dukker opp på denne tiden hvert år.

– Det er sannsynlig at det har skjedd før, for å si det sånn, avslutter han.