BEKYMRET: En anerkjent psykiater ved Yale University mener Donald Trumps mentale helse er urovekkende.
BEKYMRET: En anerkjent psykiater ved Yale University mener Donald Trumps mentale helse er urovekkende. Foto: Manuel Balce Ceneta

Psykiater slår alarm om Trumps mentale helse: – Det er et nødstilfelle

Den anerkjente psykiateren Brandy X. Lee er dypt bekymret over presidentens oppførsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den ferske boken «Fire and Fury» stiller medarbeidere i Det hvite hus spørsmål ved Donald Trumps evne til å styre landet.

– Faktisk, gjennom hele livet, så har mine to største styrker vært at jeg er mentalt stabil og, liksom, skikkelig smart, skrev Donald Trump på Twitter lørdag ettermiddag.

Tidligere denne uken ble det kjent at psykiatriprofessor ved Yale, Brandy X. Lee, møtte flere medlemmer av kongressen i desember, og tok opp sin bekymring for presidenten.

Lee mener Trumps mentale helse er et stadig mer urovekkende problem.

– Fra et medisinsk perspektiv, når vi ser noe så urovekkende som dette, er det en nødsituasjon, har Lee uttalt til NY Daily News. Hun mener at Donald Trump i ytterste konsekvens er en trussel for hele menneskeheten.

Møtte med kongressen

Lee er en internasjonalt anerkjent ekspert på vold, og har vært med å skrive boken «The Dangerous Case of Donald Trump: 27 Psychiatrists and Mental Health Experts Assess a President».

Dr. Brandy X. Lee er bekymret for president Trump. Foto: Yale University.
Dr. Brandy X. Lee er bekymret for president Trump. Foto: Yale University.

Hun møtte medlemmer av kongressen 5. og 6. desember, blant dltakerne var en rekke demokrater og én republikaner, for å holde en presentasjon om hvorfor Trump utgjør en folkehelserisiko.

De private møtene varte i mer enn 16 timer, skriver Politico.

Kan ikke diagnostisere

Lee understreker at hun som psykiater er forbudt fra å diagnostisere på avstand, men hun mener likevel at Trumps adferdsmønster er et bekymringsfullt tegn.

Psykiateren viser blant annet til presidentens holdning, hans trusler og angrep.

Det er særlig én nylig tweet som får eksperter til å reagere. Tidligere denne uken skrev Trump på Twitter at hans atomknapp er større en Kims, som et svar på at Nord-Koreas leder Kim Jong-un uttalte i sin nyttårstale at han har en atomknapp på skrivebordet til enhver tid.

Det fikk blant andre Richard Painter, en advokat med etikk som felt, som jobbet under president George W. Bush, til å erklære Trump som «psykologisk uegnet».

– Bør ikke bekymre seg

Under en pressekonferanse lørdag ble Trump spurt av en journalist om hvorfor han følte behov for å skrive twittermeldingene om sin mentale helse.

– Fordi jeg gikk på den beste skolen, var en veldig god student, tjente milliarder som toppforretningsmann, var på tv, og ble en enorm suksess, som dere sikkert vet. Jeg stilte til presidentvalg én gang – og vant, svarte Trump.

Da Trumps pressetalsperson, Sarah Sanders, fikk spørsmål fra en reporter angående presidentens mentale helse på onsdag, svarte hun dette:

– Folk i dette landet burde heller være bekymret for den mentale helsen til lederen av Nord-Korea.

I 2016 uttalte flere norske spesialister at Trumps selvopptatthet og behov for å skylde på andre, kan tyde på at han er narsissist, psykopat eller at han lider av en eller annen form for personlighetsforstyrrelse.