Kenneth (50) ble sjokkert da han åpnet fiskemagen

Kenneth Bruvik (50) frykter plast i naturen er et mye større problem enn vi er klar over – og mener vi må forske mer på effekten forbruket vårt har på omgivelsene våre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kenneth Bruvik jobber i Norges jeger- og fiskeforbund i Hordaland.

Han er mye ute i naturen, og lot seg opprøre da det i januar i fjor ble funnet en gåsenebbhval utenfor Bergen med magen full av plast.

Siden det har han åpnet magesekken på alle døde dyr han har funnet, og den siste uken har han gjort flere sjokkerende oppdagelser.

Fiskemage

Tidligere denne uken var han ute og fisket på vestsiden av Sotra utenfor Bergen.

Bruvik fanget da en torsk på 1,5 kilo, og fisken skulle vise seg å by på en aldri så liten overraskelse.

– Jeg reagerte på at magen til fisken kjentes så hard ut, og da jeg åpnet den opp kunne jeg jo se hvorfor, sier han til TV 2.

FRILUFTSMENNESKE: Kenneth Bruvik er mye ute i naturen. Foto: Privat
FRILUFTSMENNESKE: Kenneth Bruvik er mye ute i naturen. Foto: Privat

Da han åpnet magen fant han en stor klump med plast i magesekken.

– Jeg synes det er skremmende, og jeg opplever å bare finne mer og mer plast i naturen, sier han.

Tidligere i uken fant han også en død skarv med plast i kroppen.

I det som er den første globale analysen av plastproduksjon, fant forskere fra flere universiteter i USA ut at mennesker siden 1950 har produsert 8,3 milliarder tonn plast.

– Vi er raskt på vei til å bli en «plastplanet», og hvis vi vil ikke leve i en slik verden, så må vi tenke nytt om hvordan vi bruker ulike materialer, spesielt plast, sa Roland Geyer, hovedforfatteren av studien, til BBC da rapporten ble offentliggjort.

Til analyse

Bruvik har nå levert plasten til analyse. Han mener vi må begynne å forske mer på effekten plast har på våre omgivelser.

– Det er ikke bare fugl og fisk, det er også snakk om større marine dyr, for ekesmpel seler. Jeg frykter plasten gjør mye større skade enn vi er klra over, dette må vi forske på og få kunnskap om, og det haster, sier han.

I ytterste konsekvens frykter Bruvik hva dette kan ha å si for vår tilgang til mat.

– Jeg vil vite hva dette har å si for matsikkerheten vår, det truer næringsgrunnlaget vårt, sier han.

Da grånebbhvalen ble funnet for et år siden var den svært syk. Christoph Noever, biolog ved Universitetet i Bergen, da da at han mente hvalen var blitt syk nettopp på grunn av plasten.

– Hvalen har trolig spist disse posene over lengre tid, som gjør at magen har blitt full av plast. Det har naturligvis en negativ effekt på hvalen, og trolig derfor den ble syk til slutt, fortalte Noever til TV 2 da.

Masseproduksjon av forskjellige plasttyper startet på 1950-tallet. Siden da har det bare økt og økt og økt. Halvparten av de 8,3 milliarder tonnene er blitt produsert de siste 13 årene, viser studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Science Advance. Kina alene står for nesten 28 prosent av all produksjonen.

– Vi var ikke klar over konsekvensene av at nesten alle plasten som ble produsert skulle ende opp i naturen vår, før den plutselig var der. Nå er vi i en situasjon som nesten er umulig å reversere, sier Jenna Jambeck, medforfatter og spesialist i havavfall, til National Geographic.