Jane Meyer varslet om fem tilfeller av seksuell trakassering i Høyre

HAMAR/OSLO (TV 2): To av de innrapporterte tilfellene omhandler profilerte Høyre-politikere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere leder i Hamar Høyre, Jane Meyer (38), varslet fredag ledelsen i Høyre om det hun mener er seksuell trakassering fra mannlige politikere i partiet.

Meyer mener hun har vært utsatt for seksuell trakassering ved fem anledninger.

Hendelsene har skjedd i løpet av de siste fire årene, og det siste tilfellet skjedde så sent som i 2017.

Jane Meyer sto først frem med sin sak i Hamar Arbeiderblad.

– Ble overrasket og redd

TV 2 skrev tidligere fredag om at Høyre har mottatt et varsel om seksuell trakassering. Kvinnen som meldte fra om trakasseringen, er Jane Meyer.

Meyer sluttet som leder i Hamar Høyre i desember 2017, men sitter fortsatt som gruppeleder i Høyres kommunestyre, og har flere andre verv i partiet.

Til TV 2 forteller Meyer om hendelser hun selv opplever som uakseptable. Hun ønsker ikke å gå i detalj om episodene, men forteller at det både har skjedd verbalt, gjennom tekstmeldinger og at det ved ett tilfelle var fysisk.

– Jeg har opplevd flere ubehagelige episoder, der jeg blant annet har fått veldig grove kommentarer og forslag. Episoder som jeg følte som skremmende i ettertid. Jeg ble engstelig, forteller Meyer.

– Hva var det du opplevde som skremmende?

– Jeg vil ikke gjengi hva som ble sagt, men det var av seksuell karakter. Det var bemerkninger om kropp og forslag om ting som kunne gjøres. Og så var det invitasjoner på tekstmeldinger, sier hun.

Godt kjente politikere

Meyer legger ikke skjul på at hun opplevde episodene som ubehagelige.

– Først og fremst ble jeg forbannet. At noen tar seg den friheten å snakke på en sånn måte til andre mennesker. I noen av tilfellene ble jeg sint og reagerte med å svare at det var uakseptabelt. Det var så grove tiltaler, men da ble jeg latterliggjort, og fikk høre at «såpass må du tåle», forteller hun til TV 2.

Meyer varslet ikke Høyre om hendelsene da de skjedde, men håndterte de heller umiddelbart selv.

– Jeg håndterte alle situasjonene der og da. Hvis jeg hadde ønsket noe hjelp fra Høyre, hadde jeg varslet om det da det skjedde, sier Meyer.

Hun ønsker ikke å navngi de fem personene som står bak trakasseringen, men sier at svært profilerte Høyre-politikere var ansvarlig ved to av tilfellene.

– Dette var ikke lokalpolitikere i Hamar, men godt kjente politikere, sier Meyer.

Generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset sier til TV 2 at han har oppfordret Meyer til å fortelle hvem som står bak trakasseringen.

– Jeg har ikke fått vite mer fra henne som har gitt grunnlag for å gå videre. Men min linje er alltid åpen om hun kommer på andre tanker, sier Aarset.

– Hvorfor er det så viktig for dere å vite navnene på de som står bak?

– Vi vil helst kunne reagere overfor de som har begått overtramp. Det er viktig. Og alle skal vite at vi følger opp skikkelig og gir reaksjoner overfor de som ikke klarer å oppføre seg i Høyre, sier generalsekretæren.

Må følge opp tematikken

Ifølge lokalpolitikeren var hendelsene ikke av en slik karakter at de burde vært politianmeldt. Hendelsene har forekommet når partiet har hatt nasjonale samlinger, og alkohol har blitt servert under påfølgende kveldsarrangementer.

– Noen ganger tenker man først i ettertid at det man har opplevd var ekkelt.

Ved å stå frem med sin historie ønsker Meyer å få frem at det ikke er nok for et politisk parti å ha et etisk regelverk. Det er også nødvendig å følge opp problematikken, og innføre tiltak som skaper trygghet ved arrangementer, mener hun.

– MeToo-kampanjen har i aller høyeste grad satt fokus på dette. Senest på landsmøtet til Høyre ble det snakket om at man skulle være varsomme, sier Meyer.

– Du har en plikt til å varsle

Generalsekretæren i Høyre, bekrefter overfor TV 2 at seksuell trakassering har vært et mye diskutert tema i partiet.

– Før landsmøtet i mars hadde vi noen saker. Under landsmøtet adresserte vi dette tydeligere og bredere enn vi hadde gjort tidligere. Vi tok også tak i dette temaet igjen før fylkesårsmøtene. Nå forventer vi at det ikke skjer noe videre, sier John-Ragnar Aarset.

Aarset oppfordrer de som har opplevd uønsket oppførsel om å si fra.

– Vi har jobbet mye med hvordan man skal varsle. Du har en plikt til å varsle, også hvis du ikke selv er utsatt for noe, men kjenner til noen som er utsatt for uønsket atferd, sier Aarset.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook