Trond Giske har trukket seg

Trond Giske er ferdig som nestleder i Arbeiderpartiet: – Belastningen er blitt for stor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trond Giske har trukket seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Det melder han søndag kveld på sin egen Facebook-side.

– Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis, skriver Giske.

– Umulig å stå i presset

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier følgende om Giskes beslutning:

– Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen. Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier partileder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Reagerer på Støre-fremstilling

VG skriver at de har kilder på at Støre har bedt Giske om å gå av flere ganger denne uken.

Trond Giske reagerer på denne fremstillingen, og sier han ikke har snakket med Støre de siste dagene.

– Jeg har ikke diskutert dette med Jonas siden 1. nyttårsdag da vi ble enige om min midlertidige fratredelse, sier Giske til TV 2.

Det tok ikke mange minuttene før det var full forvirring rundt hva som egentlig er sagt mellom Støre og Giske. Kilder tett på Trond Giske sier at han stiller seg svært undrende til det Støre sier i kveld.

– Trond avviser på det sterkeste at Støre skal ha bedt han om å gå.

– Støre har aldri bedt Giske direkte om å trekke seg.

Trond Giske skriver videre i sitt Facebook-innlegg at han også stiller sin plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppens ønske.

– Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn, skriver Giske.

Beklager

Den andre grunnen Giske trekker frem som bakgrunn for beslutningen er hensynet til Arbeiderpartiet.

– Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegelsen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk, skriver Giske.

Den tidligere statsråden håper hans beslutning vil gjøre at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på politikken.

– Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for, uttaler Giske.

Rystende lesning

Ap-nestleder Hadia Tajik har tidligere gått ut og kalt varslene mot Trond Giske for «rystende lesning».

– For meg var varslene rystende lesning, både som menneske, nestleder og jurist, skrev hun i en Facebook-melding før jul.

Etter at nyheten om at Giske trekker seg som nestleder i partiet skriver Tajiks rådgiver Edina Ringdal i en SMS til NTB:

– Jeg tror vi lar Jonas' sin pressemelding tale for seg.

– Overraskende at han trakk seg frivillig

Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, mener det var en klok beslutning av Giske å trekke seg, både for ham selv og partiet.

– Om han ikke hadde trukket seg, ville han blitt fjernet som nestleder. Det var lurt å gjøre det før sentralstyrets møte i morgen, sier Strand til TV 2.

Strand forventet ikke at Giske ville trekke seg frivillig, selv om han tidligere har oppfordret den tidligere nestlederen til å gjøre nettopp det.

– Nå kan det bli litt ro rundt saken, som blir godt for ham selv og ikke minst for Arbeiderpartiet, sier Strand.

Tydelig hvilken vei det bar

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud sier at dette er en beslutning som mange har ventet på.

– Jeg har ikke snakket med noen i Arbeiderpartiet de siste dagene som har forventet et annet resultat enn dét, sier han.

Eriksrud mener man har visst hvilken vei det har gått siden Jonas Gahr Støres pressekonferanse tidligere denne uken.

Konfrontert med minst fire varsler

Bråket rundt Giske startet midt i desember i fjor. Tekstmeldinger Giske hadde sendt til en ung kvinne i AUF i 2011 skapte intern strid i Arbeiderpartiet, og flere var sterkt kritiske til at den daværende næringsministeren hadde kontaktet den unge kvinnen.

Bakgrunnen for at reaksjonene oppstod seks år etter selve hendelsen, var etter all sannsynlighet MeToo-kampanjen, som satte seksuell trakassering på dagsordenen.

Den 21. desember ble Giske konfrontert med minst fire varsler, hvor flere kvinner mente han ved ulike hadde utsatt dem for seksuell trakassering.

Sykmeldt

Dagen etter, altså 22. desember, skrev Giske et innlegg på Facebook. Der beklaget han at han «gjennom sin atferd har påført andre mennesker ubehag og problemer».

«Det gjør meg vondt å høre tilbakemeldinger fra de som har opplevd dette. Alle som varsler skal få en god og riktig behandling», skrev Giske.

I tillegg til å beklage, benyttet han muligheten til å bestride noen av påstandene, fordi de ikke samsvarte med hans opplevelse. Mot slutten av Facebook-innlegget opplyste den tidligere statsråden at han var sykmeldt inntil videre.

«Presset har blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykemelding fra min lege, etter en helhetsvurdering av min helsesituasjon», skrev Giske.

– Flere falske varsler

Lille julaften kalte partileder Jonas Gahr Støre inn til et sentralstyremøte i begynnelsen av januar, for å drøfte Giske-saken og partiets håndtering. I romjulen mottok Arbeiderpartiet ytterligere to varsler om Giske.

Sentralstyremøtet ble holdt 1. januar, men på den første dagen i 2018, publiserte Giske et nytt innlegg på Facebook. Der opplyste han om at han var blitt enig med Støre om å fritas fra oppgaven som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid.

«Jeg har i dag meddelt partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng at slik situasjonen er, ser jeg det som umulig å utøve oppgavene som nestleder i Arbeiderpartiet på en god måte», skrev Giske.

I innlegget hevdet Giske at det var kommet «flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser».

«Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier. Dette har gjort min og andres situasjon svært vanskelig, og undergraver også tryggheten til reelle varslere», mente Giske.

– Aldri hørt en klarere offentlig avsettelse

Etter sentralstyremøtet den 2. januar holdt Støre en pressekonferanse, hvor han svarte på om Giske kunne fortsette som nestleder.

– Jeg mener det teoretisk sett ikke kan utelukkes, var Støre svar.

Dagsavisens redaktør Arne Strand mente allerede da at dette var et helt tydelig signal på at Giske var ferdig, og uttalte at han aldri i sitt liv hadde hørt en mer klar offentlig avsettelse.

Onsdag 3. januar kom nyheten om at Giske var sykmeldt i nye to uker.