STÅR FREM: Line Oma står frem som Trond Giske-varsler.
STÅR FREM: Line Oma står frem som Trond Giske-varsler. Foto: TV 2

Lokalpolitiker står frem som Giske-varsler

Lokalpolitiker for Arbeiderpartiet i Oslo Line Oma er den første til å stå frem som varsler mot Trond Giske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som en følge av MeToo-kampanjen har Arbeiderpartiet mottatt minst seks varsler mot Trond Giske.

Nå står den første varsleren fram til NRK.

– For meg føles det riktig å stå frem, samtidig som jeg forstår de som ikke vil det. Jeg vil fortelle alle de andre som har opplevd ting at det er trygt å varsle til Arbeiderpartiet. Jeg har blitt godt behandlet og tatt på største alvor etter at jeg gikk til Jonas Gahr Støre med min historie i romjula, sier lokalpolitikeren til kanalen.

Håper flere vil varsle

Hendelsen Oma har varslet om skjedde på en nattklubb i New Delhi i 2010. Oma var en 23 år gammel praktikant ved den norske ambassaden i India, mens Giske var 43 år gammel og nærings- og handelsminister på offisiell reise.

Ifølge NRK forteller Oma at flere fra ambassaden dro sammen til en eksklusiv nattklubb. Ifølge Oma skal statsråden ha presset henne opp mot veggen.

– Og stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til, sier Oma.

I dag er Oma fortsatt aktiv i Arbeiderpartiet som lokalpolitiker, og folkevalgt leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo. Hun håper nå at flere vil varsle om trakassering eller uakseptabel oppførsel i partiet og ellers i samfunnet.

Sykmeldte Trond Giske har ikke noen kommentar til saken.

– Trond er syk og derfor ikke tilgjengelig for kommentarer, sier hans personlige rådgiver Bård Flaarønning til TV 2.

– Kan ikke ha en nestleder som tenker med feil hode

22. desember var det flere som reagerte på anklagene som kom mot Giske. En av dem var Line Oma, som mente nestlederen måtte trekke seg fra sin stilling.

«Jeg vet hvorfor det er så pinlig stille i partiet om dagen: Det er fordi ingen har gjort jobben sin. Jens har ikke gjort jobben sin. Jonas har ikke gjort jobben sin. Anniken, leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, har ikke gjort jobben sin. Raymond, tidligere partisekretær, har ikke gjort jobben sin. Vi andre i organisasjonen har ikke gjort jobben vår. Vi har stilltiende gitt vår aksept til elefanten i rommet», skrev Oma på sin egen Facebook-profil.

Videre beskrev hun Arbeiderpartiet som «ei lekk skute som vi håper skal dugge videre bare vi plastrer litt».

«Ta fikenbladet fra munnen. Jeg er drittlei av byråkratisk pjatt, preik om maktkamper og fløyer. Dette handler om det som burde vært sagt for lenge siden: Ap kan ikke ha en nestleder eller framtidig partileder som tenker med feil hode», skrev lokalpolitikeren.

Flere falske varsler

Trond Giske er for tiden «fritatt» fra sin stilling som nestleder, etter samtaler med partileder Jonas Gahr Støre. Det var Giske selv som delte nyheten på sin Facebook-side.

– Jeg vil gjenta min beklagelse for at jeg har påført andre mennesker ubehag og problemer ved min tidligere atferd. Jeg har gjort feil, og har ikke alltid vært bevisst nok på rollen min og hvordan den oppleves, skrev Giske.

Den tidligere statsråden skrev også at han ville legge frem sin versjon av hendelsene. Han mente det var kommet flere grunnløse og falske varsler, med påstander og beskrivelser han på det sterkeste bestrider.

– Disse har systematisk vært lekket til mediene, Alvorlige anklager er blitt publisert kun basert på anonyme kilder, kommentert som sannheter, og spredt i sosiale medier, skrev Giske.