Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvem har vel ikke hørt tantes overbærende stemme etter en stor og kraftig middag: «Jooo, klart du klarer litt dessert».

Og vi har alle blitt forundret. For faktisk var det litt plass i magen til noe søtt til kaffen. Det er imidlertid ikke tilfeldig.

– Ja, dessert har man alltid plass til, selv om magen er aldri så full, sier professor emeritus ved Universitetet i Bergen, Arnold Berstad, til TV 2.

En snarvei gjennom magen

Berstad var tidligere overlege ved gastroenterologisk seksjon på Haukeland universitetssykehus.

Han sier at man slutter å spise når man er mett, og metthetsfølelsen kommer av at magen er full.

– Men dessert inneholder mye vannløselig sukker, og vann – og sukkervann – tar en snarvei gjennom magesekken selv om den er full, sier Berstad.

I 2011 skrev Berstad en artikkel i Tidskrift for Den norske legeforening sammen med forskerkollega Jørgen Valeur.

Her forklarer de at magesekken er svært fleksibel og når den fungerer som den skal, vil den øverste delen av magesekken utvide seg og måltidet resultere i en behagelig metthetsfølelse.

Men - skriver Berstad og Valeur; ved stress, svekkes refleksen. Da blir magesekken stivere og rommer mindre. Mye av måltidet legger seg lenger nede. Man kjenner seg oppfylt og stinn, og får en ubehagelig metthetsfølelse.

Magesekken er fleksibel og når den fungerer som den skal, vil den øverste delen av magesekken utvide seg og måltidet resultere i en behagelig metthetsfølelse. Ved stress svekkes refleksen. Da blir magesekken stivere og rommer mindre.Illustrasjon gjengitt etter avtale med Arnold Berstad.
Magesekken er fleksibel og når den fungerer som den skal, vil den øverste delen av magesekken utvide seg og måltidet resultere i en behagelig metthetsfølelse. Ved stress svekkes refleksen. Da blir magesekken stivere og rommer mindre.Illustrasjon gjengitt etter avtale med Arnold Berstad.

De viser til forskning som har slått fast at metthetsfølelse under et måltid i stor grad er en funksjon av trykket i magesekken.

Sukkeret i desserten stimulerer nemlig en refleks som utvider magesekken:

«Dessert vil på den måten kunne redusere trykket i magesekken og minke metthetsfølelsen. En søt dessert får altså magesekken til å romme mer, og vi kan spise litt til uten å oppleve ubehag. Dessertmage handler derfor om kortvarig lettsinn med potensielt tunge konsekvenser».

Slankeoperasjon kan forstyrre

Dette gjelder dessverre ikke alle. For personer som har gjennomgått fedmekirugri er reguleringen i mange tilfeller blitt forstyrret. Da vil ikke desserten gi behagelig metthet, men kan i stedet gi ubehag.

Berstad sier til TV 2 at dessert- og stressmage var et sentralt forskningstema da han var sjef for gastroseksjonen i Bergen.

– At vi kom lenger enn de fleste i verden på dette området, skyldes ikke minst at vi tok i bruk nye undersøkelsesmetoder, som ultralyd og barostat. Gastroseksjonen fikk da også tildelt status som Nasjonalt kompetansesenter i ultralyd.