Kritisk for tre måneder gammel baby – foreldre siktet for grov mishandling

Tilstanden er fortsatt kritisk for den tre måneder gamle jenta som i romjulen ble sendt til Ullevål sykehus med alvorlige skader. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hun er kritisk skadd og har dårlige prognoser for overlevelse, sier politiadvokat Sturla Henriksbø ved Oslo politidistrikt til NTB.

Foreldrene ble pågrepet på sykehuset tredje juledag etter at datteren var blitt sendt dit med ambulanse. De er siktet for grov mishandling. Faren erkjenner delvis straffskyld.

– Vi har den siste uka gjennomført tilrettelagte avhør med barnets søsken. Vi har også avhørt andre familiemedlemmer i tillegg til de siktede, opplyser Henriksbø.

Familien kommer fra et annet sted i landet og var på julebesøk i Oslo-området da babyen ble sendt til sykehuset.

Godt samarbeid

– Oslo politidistrikt har et godt samarbeid med politiet på familiens hjemsted og det stedlige politiet har gjennomført etterforskning der, sier politiadvokaten.

Til politiet skal barnets mor ifølge fengslingskjennelsen ha forklart at faren ofte ristet babyen, og at barnet gråt kraftig. Hun har imidlertid forklart at hun ikke forsto at det barnets far omtalte som «trøsteristing», var farlig. Barnets mor er siktet for passiv medvirkning, ettersom hun ikke skal ha grepet inn for å avverge mishandling. Hun nekter straffskyld.

Barnets far ble fredag i forrige uke varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov vold mot datteren. Oslo tingrett la vekt på at han delvis har erkjent straffskyld for mishandlingen. Tingretten løslot først moren, men politiet anket til lagmannsretten som etterkom politiets anmodning om varetektsfengsling også for moren.

– De medisinske undersøkelsene viser både ferske skader fra hendelsen 27. desember, men også eldre tegn som tyder på tidligere skader. Det tyder på at barnet har vært utsatt for ganske kraftig vold, sier Henriksbø.

Høy prioritet

Han understreker at dette er en sak som politiet prioriterer og bruker mye ressurser på.

– Den har høy prioritet både hos politiet i Oslo og i politidistriktet der familien kommer fra. Denne typen vold mot forsvarsløse barn har topprioritet. Når politiet får informasjon om denne typen alvorlig vold, legger vi ned et stort arbeid i å få avdekket hendelsesforløpet og etterforsket saken grundig, sier Henriksbø.

Mor og far er begge i 30-årene og ikke tidligere straffedømt.

(NTB)