perfekt middag etter julesesongen:

Lett fiskesuppe med sesongens råvarer

Etter julen ønsker man gjerne noe lettere til middag. Prøv Wenches franskinspirerte fiskesuppe - som kan tilsettes fisk og grønnsaker etter egen smak.

Denne retten er mettende og varmer godt på en kald vinterdag. Server med aioli eller kryddersmør og focaccia som du finner oppskrift nedenfor.

Fiskesuppe (bouillabaisse)

Ingredienser:

500-600 g fiskefilet (torsk, steinbit eller det du har til rådighet)

1 nett blåskjell

1 løk

1-2 fedd hvitløk

4 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

Ca 2-4 dl tørr hvitvin eller eplemost

Safran (kan sløyfes)

2 bokser hermetiske hakkede tomater, eller 6-8 flådde tomater uten kjerner

6-8 dl fiskekraft, skalldyrkraft eller grønnsakkraft

2 gulrøtter

2 pastinakk

1 fennikel

Salt, pepper

Frisk dill eller timian

Ferske reker (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:

Rens og finhakk løk og hvitløk. Ha olje i en gryte og surr løk og hvitløk til den blir blank. Tilsett blåskjell. Legg på lokk og damp i 5-7 min til blåskjellene har åpnet seg. Ta blåskjellene ut av pannen. Dersom du vil ha safran i tilsetter du det nå i kraften fra blåskjellene.

Tilsett tomatpure og la det putre i 3-4 min. Tilsett så vinen/eplemosten og kok det inn til det er halvparten så mye som i begynnelsen. Hell i hermetiske tomater og kraft. La småkoke i ca 10 min.

Rens og skjær gulrøtter, fennikel og pastinakk i tynne strimer. Legg i gryten og la det trekke i 4-5 min.

Del fiskefiletene i biter. Legg i gryten, kok opp og la trekke til fisken er kokt. Dette tar 3-5 min, avhengig av størrelse på bitene. Smak til med dill, salt og pepper. De dampede blåskjellene og reker legges i suppen rett før servering.

Focaccia

Denne oppskriften fyller en langpanne, men den kan halveres til en liten langpanne / ildfast form.

7 dl lunkent vann

½ pakke gjær

1 dl olivenolje + 2 ss til senere

2 ts salt

1 ss honning (kan sløyfes)

Ca 16 dl hvetemel

Sorte oliven (kan sløyfes)

Slik gjør du: Løs gjæren opp i lunkent vann. Dersom du bruker tørrgjær tilsettes denne sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt klissete. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min. Fordel deigen i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Fordel over oliven. Etterhev under plast i ca 40 min.

«Drypp» litt olivenolje over det ferdighevede brødet. Stikk hul i brødet med fingertuppen og dryss over flaksalt. Stek på nederste rille på 200 grader i 20-30 min. Avkjøl på rist.

Aioli- hvitløksmajones

Husk at alle ingrediensene bør ha samme temperatur.

2-4 fedd hvitløk

2 eggeplommer

1/4 ts salt, pepper

1 ts sitronsaft eller Dijonsennep

1 ½ dl olivenolje

Ca 1 dl solsikke, raps eller annen nøytral olje

2-3 ss iskaldt vann

Slik gjør du: Finhakk hvitløk og rør den sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Pisk inn oljen i en tynn stråle til aiolien får samme konsistens som majones. Tilsett kaldt vann helt mot slutten. Smak den til med finhakket hvitløk og sitron.