SÅ Å SI ALLE DATASYSTEMER ER RAMMET: Også eldre maskiner, som denne MacBook Air-maskinen fra 2010, har prosessor som er sårbar for angrep. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
SÅ Å SI ALLE DATASYSTEMER ER RAMMET: Også eldre maskiner, som denne MacBook Air-maskinen fra 2010, har prosessor som er sårbar for angrep. Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Alle Macer og iPhoner rammet av chip-feil

Det er oppdaget sikkerhetsproblemer i prosessorer som er montert i millioner av datamaskiner og telefoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Apple bekreftet torsdag at alle Macer og iOS-systemer er påvirket av feilen.

Selskapet understreker at man ikke kjenner til at noen brukere er rammet som følge av feilen.

De to problemene kalles Spectre og Meltdown, og kan utnytte sikkerhetshull i prosessorer fra produsentene Intel, AMD og ARM, ifølge CNN.

Standard operasjon

Problemet beskrives på denne måten:

Moderne prosessorer gjennomfører noe som kalles spekulativ handling for å bedre datamaskinens ytelse. Dette går ut på prosessoren forutser en sannsynlig handling og gjennomfører den. Om antakelsen er feil, reverseres prosessen.

I denne situasjonen kan data eksponeres for ondsinnet programvare som kjører på maskinen. Passord og kryptert informasjon kan bli lest.

Så å si alle datasystemer i verden er rammet av trusselen som kalles Spectre. Den andre feilen, Meltdown, ser bare ut til å gjelde prosessorer fra Intel.

Ber folk oppdatere maskinene

Ifølge Techcrunch utnytter Spectre og Meltdown prosesser som er så standardisert at det er ekstremt vanskelig å finne gode mottiltak. Å reversere den aktuelle funksjonen i prosessoren vil innebære å skru utviklingen mange år tilbake, ifølge eksperter CNN har snakket med.

Både Apple, Microsoft, Amazon og Google er i gang med å sende ut oppdateringer som fikser problemet. Det generelle rådet er å oppdatere datamaskinen.

Apple oppfordrer sine kunder til ikke å laste ned programvare fra usikre kilder, men holde seg til App Store.

Apple opplyser at de har kommet med oppdateringer til operativsystemene iOS 11.2, macOS .10.13.2 og tvOS11,2 for å beskytte mot Meltdown. Apple Watch er ikke rammet av feilen.

– Siden en fiendtlig app må lastes ned på enheten for at noen kan utnytte sikkerhetshullene, anbefaler vi å laste ned programvare kun fra troverdige kilder som App Store, opplyser Apple.

Kan bli tregere

Produsentenes oppdateringer for å bøte på problemet har imidlertid en bakside, ifølge CNN: Datamaskinen blir tregere. Dette er spesielt merkbart for enheter som er eldre enn fem år gamle.

Ifølge Intel vil dette være lite merkbart for «gjennomsnittsbrukeren». Enkelte nettfora hevder imidlertid at enhetene kan bli inntil 30 prosent tregere.

Per i dag er det ikke noen mulighet for å bytte ut alle de rammede prosessorene, som er bygget inn i så å si absolutt alle datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner. Det vil trolig ta flere år før en prosessor som kan utføre de samme oppgavene trygt og effektivt er klar for markedet.