Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen, her sammen med Jonas Gahr Støre, avbildet utenfor Stortinget i fjor sommer.
Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen, her sammen med Jonas Gahr Støre, avbildet utenfor Stortinget i fjor sommer. Foto: NTB Scanpix

full strid i arbeiderpartiet:

Her er mannen Giske kan ta med seg i fallet

Stortinget (TV 2): Arbeiderpartiets mektige sekretariatsleder kan bli fjernet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 presiserer: «I en tidligere versjon av denne saken, har ikke Trond Giske fått mulighet til samtidig imøtegåelse. TV 2 beklager dette. Han avviser påstandene om seksuell trakassering.».

Hans Kristian Amundsen leder sekretariatet til Arbeiderpartiet på Stortinget og er en av partileder Jonas Gahr Støres mest betrodde menn.

Men den betente striden som herjer i Arbeiderpartiet, kan forårsake hans avgang.

Under krisemøtet i sentralstyret på tirsdag denne uken, ble det uttrykt misnøye over Amundsen, får TV 2 bekreftet fra flere kilder.

Ifølge Dagbladet blir han beskyldt for å føre maktkamp og for å stå bak lekkasjer til pressen, noe Amundsen selv bestrider. Han er også blitt kritisert for jobben han gjorde i valgkampen.

Jobben hans i valgkampen var å være en slags nestkommanderende pressesjef. Øverstkommandere hva gjelder pressehåndtering var Trond Giske.

Forsøker å trenere

Mistilliten mot Amundsen ble anført av partisekretær Kjersti Stenseng på tirsdagens sentralstyremøte, men hun fikk støtte fra flere medlemmer, blant annet representanter fra fagbevegelsen.

Amundsen selv ønsker ikke å gi noen kommentarer til TV 2 fordi han mener at fokuset må være på varslerne og håndteringen av sakene.

Men Amundsens støttespillere mener at søkelyset som nå settes på ham, er et forsøk fra Giske-fløyen på å vinne tid. De håper at en trenering av saken vil øke sjansene for en Giske-retur.

I mellomtiden jobber Giske med å jobbe frem sin versjon av sakene som er rettet mot ham.

Mottok de første varslene

Finnmarkingen Hans Kristian Amundsen var Jens Stoltenbergs betrodde statssekretær, men i 2015 ønsket han å ta over jobben som partisekretær etter Raymond Johansen. Den jobben fikk imidlertid til Kjersti Stenseng.

Amundsen ble i stedet sekretariatsleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Det er i denne jobben han mottok de to første varslene om Trond Giskes upassende oppførsel overfor enkelte kvinner. Disse mottok Amundsen i desember.

Kvinnene skal opprinnelig ikke ha ønsket å være varslere, men Amundsen skaffet faglig bistand i form av blant annet en psykolog. Det fikk de to kvinnene til å fortelle sine historier. Kort tid etter valgte en tredje kvinne å varsle til Amundsen.

Men noen av varslerne hadde et krav.

Stolte ikke på Stenseng

De ønsket at partisekretær Kjersti Stenseng skulle holdes utenfor behandlingen av sakene. Årsaken skal være at kvinnene anså Stenseng som en for nær alliert av Trond Giske.

Dette kravet valgte Jonas Gahr Støre å se bort fra. Overfor TV 2 har han bekreftet at Stenseng har deltatt i behandlingen av sakene.

Ifølge VG skal selve konfrontasjonen mellom Stenseng og Støre på den ene siden, og Giske på den andre, ha funnet sted i Stensengs bolig på Majorstua i Oslo. Dette skal flere av varslerne ha tatt ille opp.

De stilte spørsmål ved om de kunne stole på Støre når han ikke lyttet til kravet deres.

Får ros av sine egne

TV 2 har vært i kontakt med flere av rådgiverne i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Deres sjef er sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen. Samtlige TV 2 snakker med, uttrykker støtte til lederen sin.

De mener han har håndtert varslingene på en god og kontant måte, blant annet fordi skaffet til veie et støtteapparat for å bistå varslerne.

En sentral tillitsvalgt i Arbeiderpartiet sier det på følgende måte:

– Det vil være helt feil om en person som har en haug av varsler mot seg om seksuell trakassering blir sittende, mens den eneste i partiledelsen som fra første stund har tatt varslerne på alvor, får sparken.

Verken Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng eller Hans Kristian Amundsen ønsker å kommentere denne saken.