BILDE: Uværet ligger utenfor den amerikanske østkysten og beveger seg nordover. Foto: RAMMB
BILDE: Uværet ligger utenfor den amerikanske østkysten og beveger seg nordover. Foto: RAMMB

snøstorm og sprengkulde:

Nå rammes USA av en eksplosiv «bombesyklon»

Stengte skoler, strømbrudd, elendige kjøreforhold og tusenvis av kansellerte flyavganger preger den amerikanske østkysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sprengkulde har den siste tiden rammet store deler av USA, og allerede er flere dødsfall blitt knyttet til den ekstreme kulda.

Men vinterværet fortsetter å skape problemer for mange amerikanere. Torsdag rammes nemlig den amerikanske østkysten for en «bomb cyclone», altså «bombesyklon», ifølge amerikanske medier.

Syklonen utviklet seg i løpet av natt til torsdag og fører med seg store mengder snø og kraftige vindkast som kan sammenlignes med en kategori 1-orkan, melder tv-stasjonen CNN.

Snø, vind og kulde

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) er det ventet en halvmeter med snø i New England-regionen nordøst i USA. Men også andre steder har snøen falt i løpet av natten.

USA Today skriver at det torsdag morgen amerikansk tid var snø på bakken i samtlige delstater langs den amerikanske østkysten, fra Florida i sør til Maine i nord. Ifølge Fox News falt det snø for første gang på 30 år i Floridas hovedstad Tallahassee.

Etter snøen er det ventet at det spesielle værfenomenet vil føre til lave temperaturer langs den amerikanske østkysten denne helgen. Ifølge CNN forventer meteorologene at temperaturene vil falle til 16 minusgrader i New York og Philadelphia.

I Boston kan man forvente at gradestokken vil vise rundt 22 minusgrader.

KALDT: Et postbud i New York kjemper seg frem i snøstormen. FOTO: AFP PHOTO / ANGELA WEISS
KALDT: Et postbud i New York kjemper seg frem i snøstormen. FOTO: AFP PHOTO / ANGELA WEISS

Tusenvis av avganger kansellert

Så langt denne uken har 16 mennesker mistet livet på grunn av værforholdene i USA, ifølge CNN.

I tillegg er skoler blitt stengt, og tusenvis av mennesker er uten strøm. Bare i delstatene Virginia og Nord-Carolina var 40.000 kunder strømløse torsdag morgen. På grunn av den kraftige vinden kan det ta tid før ødelagte kraftlinjer blir reparert.

Flytrafikken er også blitt hardt rammet. Torsdag har flyselskapene kansellert mer enn 3300 avganger, skriver USA Today og viser til tjenesten FlightAware.com.

New York er blant byene som er hardest rammet. Torsdag formiddag ble all trafikk ved John F. Kennedy-flyplassen i storbyen midlertidig innstilt. Også ved LaGuardia-flyplassen og ved Newark Liberty-flyplassen i New Jersey er de fleste avgangene innstilt.

«Bombesyklon»

Ifølge Storm-meteorolog Cecilie Villanger kan en såkalt «bomb cyclone» veldig forenklet beskrives som et lavtrykk med en eksplosiv utvikling.

– Dette kan være farlig på den måten at det blir kraftig vind, masse nedbør og snøfokk. Og så blir det veldig kaldt, sier hun til TV 2.

VENTER: En rekke reisende venter på John F. Kennedy-flyplassen i New York torsdag.
VENTER: En rekke reisende venter på John F. Kennedy-flyplassen i New York torsdag. Foto: Rebecca Butala How

Villanger forteller at lavtykket torsdag kveld norsk tid ligger utenfor den amerikanske østkysten, og at det vil treffe Canada fredag.

– Men det kan også blåse ganske kraftig langs østkysten av USA i morgen også, forklarer hun.