President Donald Trump under et møte i Det hvite hus 20 desember.
President Donald Trump under et møte i Det hvite hus 20 desember. Foto: Evan Vucci

Trump-advokat forsøker å stanse bok om livet i Det hvite hus

En av Donald Trumps advokater forsøker nå å stanse boka «Fire and Fury: Inside the Trump White House», som skal utgis i neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten er en flott mann, sier Steve Bannon, en av bokas hovedpersoner.

Flere medier har allerede lekket deler av innholdet i boka, som skal være basert på en rekke intervjuer med personer som har kjennskap til livet i Det hvite hus etter at Trump ble president.

Ifølge The Washington Post har Trumps advokat Charles J. Harder sendt et varsel om et mulig søksmål til forfatteren Michael Wolff og forlagssjefen i Henry Holt and Co. Trump har også truet med søksmål mot sin tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som er blant dem som retter kraftig kritikk mot Trump og hans familie i boka, som har undertittelen «Inside the Trump White House»

– Bannon mistet forstanden

Bannon selv fastholder at Trump er «en flott mann», og at han støtter ham på alle mulige måter.

– Du vet jeg støtter ham dag ut og dag inn, enten på reise gjennom landet med Trumps mirakeltale eller i showet eller på nettsiden, sa Bannon til radiokanalen Sirius XM onsdag kveld.

Få timer tidligere anklaget Trump ham for å ha gått fra vettet.

– Da han ble sparket, mistet han ikke bare jobben, han mistet forstanden, heter det i en uttalelse fra Trump.

Omstridt forfatter

I boka beskylder Bannon blant annet Trumps sønn Donald jr. og svigersønn Jared Kushner for forræderi. I tillegg spår han at den pågående Russland-granskingen til spesialetterforsker Robert Mueller i stor grad kommer til å dreie seg om hvitvasking av penger.

Boka inneholder i tillegg påstander om at Trump slett ikke ønsket å være president, at han spiser cheeseburgere fra McDonalds fordi han er redd for å bli forgiftet, og at datteren Ivanka håper å bli USAs første kvinnelige president.

Michael Wolff sier selv at boka er basert på over 200 intervjuer, og han hevder at han nærmest har hatt en fast plass i sofaen i Det hvite hus.

Kritikere hevder imidlertid at Wolff har et anstrengt forhold til sannheten, og at han tidligere har brukt sin egen fantasi til å dikte opp situasjoner. Han har ifølge The Washington Post også erkjent å ha løyet i en annen bok han har skrevet.

– Bannon svekket

Oppgjøret mellom Trump og Bannon betyr ingen vesentlig svekkelse av Trump, mener USA-kjenner Jan Arild Snoen. Derimot er Bannons politiske innflytelse sterkt svekket.

– Bannon er blitt mer og mer isolert, og han er langt fra så mektig som før. I valget mellom Bannon og Trump så velger nesten alle Trump, sier Snoen til NTB.

Bannon fikk i fjor sparken fra Det hvite hus etter sju måneder, og han er nå tilbake som sjef for det høyreorienterte nettstedet Breitbart. Han har fortsatt å jobbe for en utskiftning av etablissementet i Det republikanske partiet, og ifølge Snoen har han oppfattet seg selv som en spydspiss for Trumps politikk utenfor Det hvite hus.

Spår fløykrig

Men samtidig har avstanden til Trump blitt større, noe Bannon har forklart med at Trump er blitt temmet av det republikanske etablissementet.

Søren Dal Rasmussen, analytiker ved nettstedet kongressen.com, spår et mer omfattende oppgjør mellom Trump og Bannon på den amerikanske høyrefløyen.

– På lang sikt kommer vi til å se en åpen fløykrig mellom Trump og Bannon, som mener at han har den såkalte alt-right-bevegelsen bak seg og har tenkt å lage noen politiske prosjekter der ute, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

(©NTB)