Ove (48) blant én av fire menn over 45 som ikke har barn:

– Jeg har jo en frihet som er nesten absurd

Nesten hver fjerde norske mann over 45 har ikke barn. Ove Sjøstrøm (48) er blant disse, og her forteller han hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før jul ble Ove Sjøstrøm (48) intervjuet av Bergens Tidene. Det var først da at han virkelig startet å se tilbake på hvorfor han ikke har blitt far. Sjøstrøm er ungkar og barnløs – men er nøye med å påpeke at dette ikke betyr at han er ensom.

– Jeg er et sosialt vesen som kommer lett i kontakt med folk. Men jeg frykter selvsagt at jeg skal bli litt sær etterhvert. Man trenger andre mennesker å bryne seg på, forteller han med en humoristisk undertone.

Se hele intervjuet fra God morgen Norge i videovinduet øverst.

Hadde andre prioriteringer

Sjøstrøm har lagt bak seg flere samboerforhold. Særlig et av de ble seriøst – da var det snakk om både barn og giftermål. Men det ble ikke slik.

– Grunnen til at jeg ikke har barn er jo sammensatt. Det er ikke noe enkelt svar på det, men jeg ser jo tilbake på denne gyldne perioden fra jeg var 25 til jeg var nærmere 40. Da hadde jeg andre prioriteringer enn å pleie et forhold og tenke på barn.

Sjøstrøm jobbet som utenriksjournalist, blant annet i TV 2. Han forteller at reising, jobb og alkohol tok opp store deler av tiden hans.

FRILUFTSFRELST: Etter en tung periode med mye alkohol og jobb fant Ove Sjøstrøm friluftsliv. – Kanskje det gjør at jeg ser på dette med å være barnløs i et annet perspektiv, sier han. Foto: Privat
FRILUFTSFRELST: Etter en tung periode med mye alkohol og jobb fant Ove Sjøstrøm friluftsliv. – Kanskje det gjør at jeg ser på dette med å være barnløs i et annet perspektiv, sier han. Foto: Privat

– Med jobben fulgte det dessverre med litt mye alkohol, og det synes ikke kvinnene er så veldig interessant. Så for 6-7 år siden bestemte jeg meg for å kutte ut all alkohol, røyk og snus. Jeg kom meg ut av puben og ut i friluft.

– Hva gjør det å være barnløs med deg?

– Jeg tror på et liv før døden. Jeg ser jo på venner og bekjente at barn gir de en mening i livet som kanskje jeg ikke har. Det er helt klart, men jeg ser jo også at det finnes andre måter å fylle livet sitt med mening på.

Har en ubetalelig frihet

For bergenseren er det naturen og særlig skigåing som fyller livet mening. Og han bruker de fleste ledige stunder på dette – både innlands og ute i verden.

– Jeg liker utsikten man får fra toppen av et fjell. Den gir meg en indre ro. Det handler litt om det å endre perspektiv. Det gjør noe med meg mentalt, og kanskje gjør det også at jeg ser på dette med å være barnløs i et annet perspektiv.

Det virker på Sjøstrøm som om at dette er et bittersøtt tema.

– Jeg tror nok at barn hadde gitt meg stor glede, men jeg har jo en frihet som er nesten absurd. Jeg kan gjøre akkurat det jeg vil. Og det er ubetalelig.

Sjøstrøm innrømmer at barnløse kan kjenne på følelsen av det å være utenfor fellesskapet.

– Jeg tror de som har har barn rotter seg litt sammen. De har noen koder, og en felles opplevelse som jeg aldri kan ta del i. Da føler jeg meg litt tilsidesatt – ser ned i kaffekoppen og håper at de skal skifte tema.

Men han tror også at dette med barn er en oppskrytt greie.

FRIHET: – Da jeg ble ringt opp av noen kompiser som hadde leid en hvalfangerskute og spurte om jeg ville være med på tur hadde jeg både frihet og pengene til å kunne si ja uten å tenke meg om, forteller Sjøstrøm. Foto: Privat
FRIHET: – Da jeg ble ringt opp av noen kompiser som hadde leid en hvalfangerskute og spurte om jeg ville være med på tur hadde jeg både frihet og pengene til å kunne si ja uten å tenke meg om, forteller Sjøstrøm. Foto: Privat

– Man er våken hele natten og er konstant bekymret i 25 år. Det er mye styr. Jeg slipper alle disse bekymringene.

Er ikke alene

Journalisten har ofte fått spørsmålet om han ikke kommer til å bli ensom uten barn – når det er ingen som kommer og besøker han på gamlehjemmet.

– Dersom det er slik at 25 prosent av oss er barnløse så får vi holde sammen på gamlehjemmet da, ler Sjørstrøm.

For det er ikke slik at han er den eneste i omgangskretsen som ikke har fått barn enda. Denne romjulen var Sjøstrøm sammen med fem venner på en hytte i Hemsedal.

– Tre av de var menn, i min aldersgruppe og barnløse. De to damene hadde barn, men var skilt. Så det er jo et mønster her da. Jeg er ikke alene.

Hvorfor han og flere av kompisene ikke har barn tror han er tilfeldig.

– Jeg tror det er veldig få som sier til seg selv når de er 22 at «nå skal jeg satse på karrière og utdanning – og droppe å få barn.» Jeg tror det er helt tilfeldig. Det handler om tid, og i mitt tilfelle handler det om et samlivsbrudd. Og da er det vanskelig å starte på nytt igjen. Plutselig ble jeg 40 og fant ut jeg skulle endre livet mitt. Da fikk jeg denne friluftsinteressen som tok tid, så ble jeg frilans og dermed måtte jobbe dobbelt så mye som da jeg hadde fast jobb.

Har fremdeles håp

Sjøstrøm presiserer at hans situasjon er selvforskyldt.

– Alt dette er jo tilfeldig, men jeg kunne sikkert på et tidspunkt ha sagt «stopp en halv, nå må jeg finne meg en søt dame, få barn og få en mening med livet mitt». Men det er ikke slik det fungerer.

Selv om han nærmer seg 50 betyr det ikke at Sjøstrøm har gitt opp. Men dette med å få barn er ikke noe han tenker veldig mye på i hverdagen.

– På vei hit googlet jeg litt, og da fant jeg ut at dersom menn ikke hadde fått barn før fylte 45 år er det nok «game over». Jeg er jo 48 år nå, men jeg har jo håpet enda, sier Sjørstrøm med et lite smil om munnen.