fortsatt nedgang i boligmarkedet:

– Folk har skjønt at de ikke blir millionærer

Boligmarkedet 2017 endte med en historisk dårlig desember, der boligprisene sank med 0,5 prosent. Eiendomsmeglerne sier de merker at folk nå forstår at boligmarkedet er i endring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene fortsetter nedgangen, og nye tall for desember som ble lagt frem torsdag viser at boligprisene falt med 0,5 prosent. Siden målingene startet er det aldri registrert en så dårlig desembermåned.

– Vi er ikke så overrasket over de tallene som kom istad, sier eiendomsmegler i DNB Jan-Åge Meringdal.

Boligprisene er nå 2,1 prosent lavere på landsbasis enn på samme tid i fjor.

– Vi har hatt mange svake måneder nå, egentlig siden april. Så dette traff egentlig slik vi trodde, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Tar lenger tid å selge

På eiendomsmeglerkontoret til DNB på Grünerløkka i Oslo har de vært vant til hektisk aktivitet de siste årene. Men det siste året har de fått kjenne på nedgangen i markedet. Men eiendomsmegler Jan-Åge Meringdal sier at boligene blir solgt, men at man må regne med mer tid. Forventningene til selgere og kjøpere har endret seg.

– De har begynt å ta innover seg at det ikke bare er oppgang. Før gikk jo folk nesten litt bredbeinte og tenkte at nå er vi jo millionærer på dette her. Men nå har man skjønt at det går ikke bare opp, sier Meringdal.

Må ned

Han tror likevel at det vil skje positive ting i markedet de neste månedene, men at de prisøkningene vi har sett de siste par årene kan være forbi.

– Med tanke på den veksten som har vært, så er jo dette en slags gummistrikk-effekt. Høy fart oppover, men så må det ned også, sier Meringdal.