FORTSETTER SAMTALENE: Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande har forhandlet på Jeløya siden tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORTSETTER SAMTALENE: Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande har forhandlet på Jeløya siden tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– God stemning i forhandlingene

JELØYA/OSLO (TV 2): Lederne for Høyre, Frp og Venstre lanserte ordet «inkluderingsdugnad» da de møtte pressen torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som kan og vil delta i arbeidslivet skal ha mulighet til det, fastslo partilederne. Målet er at det skal bli lettere for funksjonshemmede, flyktninger og folk med hull i CV-en å få jobb.

– Vi må sørge for at vi har et bærekraftig velferdssamfunn framover. Alle som kan jobbe, må jobbe, sa Frp-leder Siv Jensen.

– Vi har gjennom veldig mange år hørt nok festtaler fra politikere om hvordan vi skal skape et mer inkluderende arbeidsliv, men vi har ikke lykkes med det. Det er for mange mennesker med nedsatt funksjonsevne som vil jobbe, men som ikke får muligheten til det. Det burde det ikke være, for de har kompetanse og utdannelse men de blir ekskludert fra muligheten til å delta. Det må vi gjøre noe med, sa Jensen.

Konstruktive samtaler

Innsatsen har fått navnet «inkluderingsdugnad» i de pågående regjeringsforhandlingene på Hotel Jeløy Radio på Jeløya utenfor Moss.

– Grunnen til at vi bruker ordet dugnad, er at det er offentlig og privat, og når politikere setter målsettinger så krever vi også at borgerne er med på dugnaden, forklarte Venstreleder Trine Skei Grande.

Forhandlingene de tre første dagene beskrives som konstruktive, positive og gode. Torsdag har partiene vært gjennom flere sentrale politikkområder. Planen er å jobbe seg gjennom alle politikkområdene i løpet av uken, slik at man kan starte arbeidet med de vanskelige sakene i neste uke.

– Det er bra stemning og godt humør, smilte Høyreleder Erna Solberg.

– Og vanskelig, la Siv Jensen til.

Etter det TV 2 erfarer er planen at kampen mot utenforskap gjennom en såkalt «inkluderingsdugnad» skal være en rød råd gjennom en eventuell ny regjeringserklæring.

Uenige om flere ting

Før forhandlingene tok til var det ventet at særlig klima- og miljøpolitikken ville bli utfordrende. Her står Venstre og Frp langt fra hverandre i mange spørsmål.

Siv Jensen ville imidlertid ikke konkretisere hva som har vært de vanskeligste temaene i forhandlingene så langt.

– Jeg har sagt helt siden før vi begynte disse forhandlingene at de kom til å bli krevende. Selv om det er mye vi er enige om, er det også en del ting vi er uenige om og som vi må diskutere oss frem til. Så får vi se om vi kommer i havn, og hvis vi kommer i havn kan vi gå nærmere gjennom hvilken fremdrift vi har hatt og hva de vanskelige tingene har vært.