NEKTET: En mann i 50-årene nekter straffskyld i den andre av de såkalte Tysfjord-sakene.
NEKTET: En mann i 50-årene nekter straffskyld i den andre av de såkalte Tysfjord-sakene. Foto: Meek, Tore

Tysfjord-tiltalt nektet straffskyld

En mann i 50-årene nektet straffskyld da den andre Tysfjord-saken startet i Ofoten tingrett torsdag. Politiet og bistandsadvokaten slakter politiets tidsbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen er tiltalt for å ha utnyttet en kvinnes psykiske utviklingshemming til å skaffe seg seksuell omgang.

Overgrepene har ifølge politiet skjedd ved en eller flere anledninger i en liten bygd i Tysfjord i perioden 12. september 2008 til 2. november 2011.

Den tiltalte Tysfjord-mannen har hele tiden nektet straffskyld, og gjentok dette da rettssaken startet torsdag formiddag, melder NRK.

Politiadvokat Siv Remen i Nordland politidistrikt sier til NTB at saken var kjent for politiet allerede da VG i juni 2016 fortalte historien til elleve kvinner og menn som fortalte at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep i Tysfjord.

I retten torsdag fortalte Remen at tiltalen ble tatt ut 12. april 2016, men beklaget at det hadde tatt så lang tid å etterforske saken.

Tiltaltes forsvarer, advokat Alf-Martin Solvin, sa i retten at han aldri har opplevd en grovere overtredelse, og kaller politiets unnskyldninger uholdbare. Han mener tidsbruken kan få betydning for vurderingen av bevisene i saken. Kvinnens bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik sluttet seg til Solvins kritikk, og kalte den en skandale.

Saken er den andre etter avsløringen av overgrepssakene i Tysfjord kommune for halvannet år siden.

I desember ble en mann i 40-årene fra kommunen dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep mot fem kvinner. Både tiltalte og påtalemyndigheten har anket denne dommen. Politiet i Nordland har foreløpig ikke tatt ut flere tiltaler i Tysfjord-komplekset, men sier til NTB at det er grunn til å tro at det vil komme flere.

NTB