SEKS HAR FÅTT VARSLER: Syv ungdomspartier opplyser at de har mottatt formelle varsler eller henvendelser det seneste året.
SEKS HAR FÅTT VARSLER: Syv ungdomspartier opplyser at de har mottatt formelle varsler eller henvendelser det seneste året. Foto: Braastad, Audun/NTB SCANPIX

Seks ungdomspartier har fått varsler om trakassering i løpet av det siste året

Flere av landets ungdomspartier har mottatt formelle varsler eller henvendelser om trakassering i kjølvannet av MeToo-kampanjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere ungdomspartier bekrefter til TV 2 at de har mottatt varslinger om seksuell trakassering eller uønsket oppmerksomhet det siste året.

TV 2 har kontaktet de største ungdomspartiene og spurt om deres rutiner når det kommer til varsling av seksuell trakassering.

Utenom de allerede kjente varslene i AUF og Arbeiderpartiet, opplyser seks ungdomspartier at de har mottatt formelle varsler eller henvendelser om trakassering det siste året.

Generalsekretær i Unge Høyre, Maria Barstad Sanner, bekrefter at de har fått flere varsler i løpet av det siste året. Noe av dette har også omhandlet moderpartiet Høyre.

– Vi har hatt flere varsler i løpet av det siste året av ulik karakter og det har også omhandlet tillitsvalgte i Høyre, sier hun.

John-Ragnar Aarset, generalsekretær i Høyre, bekrefter til TV 2 at disse varslene er de samme som ble omtalt i VG i desember. Ingen av varslene omhandlet tillitsvalgte på sentralt nivå i partiet.

– Det har handlet om eldre tillitsvalgte som har tilnærmet seg yngre kvinner. Konsekvensene har vært muntlige irettesettelser og advarsler, og det har også vært tilfeller av at folk har måtte holde seg borte fra arrangementer eller unna alkohol, sier Aarset.

To varsler i KrFU

Også KrFU bekrefter at de har fått et varsel etter at MeToo-kampanjen begynte å rulle i høst. Varselet kom før jul, og omhandler ikke tillitsvalgte i KrF.

– Vi har hatt fått ett nytt varsel i kjølvannet av Metoo-saken. På grunn av taushetsplikt ønsker jeg ikke å si mer om dette varselet, men det håndteres etter våre retningslinjer, sier generalsekretær Otto Galtung.

KrF er rutinemessig informert om varselet og er involvert i håndteringen av dette. Varselet kommer i tillegg til varslingen fra partimedlem Julia Sandstø, som sto frem i Aftenposten i desember.

Også Senterungdommen har fått to varsler i løpet av det siste året. Begge disse omhandler hendelser innad i ungdomspartiet.

– Det er to henvendelser som har kommet om uønsket oppmerksomhet og de er håndtert i tråd med våre retningslinjer for varsler. Ingen av de er av grov karakter, sier leder Ada Johanna Arnstad til TV 2. Hun vil ikke spesifisere når i 2017 varslingene kom.

Flere varsler

SU: Leder i Sosialistisk Ungdom, Andrea Sjøvoll, bekrefter at de behandler flere varsler om trakassering.
SU: Leder i Sosialistisk Ungdom, Andrea Sjøvoll, bekrefter at de behandler flere varsler om trakassering. Foto: Braastad, Audun/NTB

Unge Venstre bekrefter også at det har vært ulike varslingssaker i løpet av det siste året.

– Det har vært saker av forskjellig karakter vi har måttet håndtere. Jeg vil ikke si noe om antallet, sier generalsekretær Eirik Natlandsmyr.

Sosialistisk Ungdom opplyser at de for tiden håndterer flere varsler. Varslene kom før Metoo-kampanjen, og ingen av dem involverer tillitsvalgte i SV.

– Vi håndterer flere varsler av ulik alvorlighetsgrad. Noen av varslene er internt i ungdomspartiet, mens andre er varsler også omhandlende eksterne, sier SU-leder Andrea Sjøvoll.

FpU opplyser til TV 2 har de har mottatt én bekymring i kjølvannet av Metoo, men ingen formelle varsler.

Rød Ungdom og Grønn Ungdom opplyser at de ikke har mottatt varsler.

Ulike alkoholregler

Flere av ungdomspartiene opplyser at de har nulltoleranse for alkohol på på arrangementer i regi av partiet, for å forhindre seksuell trakassering.

KrFU er blant dem som i mange år har droppet alkohol på arrangementer.

– Et av grepene vi har gjort for å forhindre slike hendelser er å ikke ha alkohol på noen av våre samlinger. I tillegg er dette et tema på ledersamlinger og på kurs for tillitsvalgte. Vi har dessuten tydelige retningslinjer håndtering av mistanker eller anklager om seksuelle overgrep, og disse vil vi også gå ytterligere gjennom, sier generalsekretær Galtung.

Også AUF, Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom og Grønn Ungdom har forbud mot alkohol og andre rusmidler på arrangementer og samlinger i regi av partiene.

I Senterungdommen har de en annen ordning. På fester og andre arrangementer må ti prosent av deltakerne være edru.

– Vi har diskutert et totalforbud, men tiprosentregelen fungerer veldig bra hos oss. De som må holde seg edru er som regel fylkesledere og andre med tillitsverv. Dermed fungerer de også som forbilder, sier Arnstad.

Unge Høyre, Unge Venstre og FpU tillater også alkohol på sine arrangementer, og understreker at dette gjelder medlemmer over 18 år. Unge Høyre og Unge Venstre opplyser at de også har edruvakter.

AUF: – Tidligere ukultur

De siste ukene har det stormet rundt Arbeiderpartiet og AUF etter varsler mot nestlederen Trond Giske. Generalsekretær i AUF, Renate Tårnes, bekrefter at ungdomspartiet tidligere har hatt en ukultur i partiet, men hevder at dette har endret seg.

– Det er en markant endring i ungdomspolitikken fra ti år tilbake og i dag når det gjelder seksuell trakassering, også i AUF. Alle er mye mer bevisst på disse problemstillingene nå, mener hun.

Tårnes sier partiet jobber mye med bevisstgjøring rundt seksuell trakassering og grensesetting. AUF jobber også tett med moderpartiet Arbeiderpartiet.

– Vi har jobbet masse sammen med Arbeiderpartiet om bevisstgjøring hos de voksne politikerne, og hvilke grenser som gjelder overfor våre medlemmer, sier hun.

– Hvordan påvirkes AUF av all oppmerksomheten rundt Giske-saken?

– Når dette tar såpass mye plass i mediebildet og i organisasjonen som det gjør nå, så er det klart det påvirker oss. Men vi prøver å passe på at AUFerne først og fremst skal få rom til å jobbe med det de er med i partiet for, nemlig politikk, sier hun.

Tårnes oppfordrer også alle medlemmer til å varsle dersom de opplever eller tidligere har opplevd uønskede hendelser.

– Utfordring i alle ungdomspartier

I likhet med AUF sier generalsekretæren i Unge Høyre at de har hatt episoder med seksuell trakassering opp gjennom årene.

– Det store flertallet av våre medlemmer trives godt i Unge Høyre. Men i likhet med andre ungdomspartier, har vi hatt enkelthendelser opp i gjennom tidene der personer har opplevd seksuell trakassering. Vi er hele veien opptatt av å forhindre det, og dette er noe vi alltid må jobbe med, sier Barstad Sanner.

KrFU sier at det ikke eksisterer en ukultur blant deres ungdomspolitikere, til tross for varslene som har kommet.

– Jeg vil ikke si at det er en ukultur i vårt parti. Men dette er en utfordring i alle ungdomspartier, ettersom vi er unge og samles. Det gjør noe med risikoen for seksuell trakassering, sier Galtung.

Arnstad i Senterungdommen sier partiet er opptatt av å spre bevissthet og jobbe med å forhindre seksuell trakassering.

– Dette er ofte ungdommers første møte med maktstrukturer, og derfor er det viktig at vi er ekstra påpasselige. Det skal være trygt å være med i ungdomspolitikken, understreker hun.

– Men det største ansvaret ligger hos moderpartiene, og etter sakene som har kommet frem bør alle partier gå i seg selv. Det kan oppstå uklare situasjoner og grenser når moderpartier og ungdomspartier møtes i sammenhenger, og det er viktig at voksne politikere vet hvor grensene går, sier hun.