HEIER: En ung Island-supporter med flagget påmalt ansiktet under EM for kvinner-kampen mellom Island og Sveits på De Vijverberg i nederlandske Doetinchem 22. juli i fjor.
HEIER: En ung Island-supporter med flagget påmalt ansiktet under EM for kvinner-kampen mellom Island og Sveits på De Vijverberg i nederlandske Doetinchem 22. juli i fjor. Foto: Scanpix

Island innfører likelønn – ulovlig å gi menn mer lønn enn kvinner

Fra og med 1. januar må islandske bedrifter og etater bevise at de betaler kvinner like mye som menn for å gjøre samme jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Loven ble vedtatt på kvinnedagen i fjor, men nå ha den altså trådt i kraft.

Svenske SVT skriver at islendingene håper at loven kan fjerne lønnsforskjeller mellom kjønnene innen 2020.

– Like rettigheter er menneskerettigheter, Det er på tide å gjøre noe radikalt med dette problemet, uttalte sosial- og arbeidsminister Torsteinn Víglundsson i fjor.

Må bli sertifisert

Lønnsplanen til offentlige etater og bedrifter med mer enn 25 fulltidsansatte hvert tredje år må bli sertifisert av den islandske staten.

Med andre ord må de kunne bevise at de betaler menn og kvinner det samme for å utføre samme type jobb.

FORKJEMPER: – Like rettigheter er menneskerettigheter, uttalte Islands sosial- og arbeidsminister Torsteinn Víglundsson i fjor. Foto: Wikimedia Commons
FORKJEMPER: – Like rettigheter er menneskerettigheter, uttalte Islands sosial- og arbeidsminister Torsteinn Víglundsson i fjor. Foto: Wikimedia Commons

Etater og bedrifter som ikke kan bevise at de gir sine kvinnelige og mannlige ansatte lik lønn, risikerer å få bøter.

Helt siden 1961 har Island hatt lover for likelønn, men denne nye standarden blir sett på som det første konkrete tiltaket for å tvinge bedrifter og etater til å fjerne lønnsforskjeller.

– Langt unna å oppnå likhet

Leder for den islandske foreningen for kvinners rettigheter (IWRA), Frida Ros Valdimarsdottir, kaller den nye standarden for en «juridisk bindende verktøykasse».

– Selvsagt har det alltid vært ulovlig å betale menn og kvinner ulikt, men dette er en juridisk bindende verktøykasse, sier hun til The New York Times.

Og:

– Vi har kommet langt, og når det gjelder likestilling er vi i forkant i verden, men vi er så langt unna å oppnå likhet på Island.

Overfor SVT sammenligner hun den nye standarden med Svane-merket.

– Det blir omtrent som å få Svane-merket. Bedriftene som får dette, gir et signal om at de ønsker å følge reglene, sier hun.

48 prosent kvinner på Alltinget

I fjor havnet Island for niende gang øverst på World Economic Forums likestillingsundersøkelse. Norge havnet på 2. plass.

I 2016 utgjorde kvinner 48 prosent av de folkevalgte i Alltinget. Det er krav om at selskaper med mer enn 50 ansatte må ha minst 40 prosent kvinner i styret.

Også i Norge tjener menn tjener i snitt mer enn kvinner. I 2016 var heltidsansatte kvinners gjennomsnittlige månedslønn 87,5 prosent av menns gjennomsnittlige månedslønn, ifølge tall fra SSB.