HOVDEN: – Heilt grei dag på jobb, sier Grete Breivik.
HOVDEN: – Heilt grei dag på jobb, sier Grete Breivik.

Knallvær i en uke

Når snøværet i sør gir seg, klarner det opp og blir fint og kaldt vintervær i en hel uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det siste døgnet er det kommet et fint teppe av snø på store deler av Sør- og Østlandet.

– Aust-Agder og Buskerud har fått mest, Gjerstad oppunder 30 centimeter, forteller Storm-meteorolog Mariann Aabrekk.

Det har snødd litt i Midt- og Nord-Norge også, bare Vestlandet har sluppet unna. Der er det for det meste blå himmel og strålende sol i dag.

– Også Vestlandet får det snart vinterlig, søndag viser prognosene at det kommer snø fra Helgeland og sørover i Rogaland, sier Aabrekk.

Snøen kommer som bestilt. Mandag siger det et høytrykk inn over Sør-Norge. Slik det ser ut nå blir det fint og kaldt vær hele uken, og da er det perfekt med nysnø i skiløypene.

Litt snø i øst

Lavtrykket som tok med seg snøværet til Sør- og Østlandet er på vei nordøstover i Sverige.

– Det kommer litt nedbør i dag også, snø på Østlandet og i Trøndelag, og over 300 meter på Sørlandet. Ytterst på kysten kommer nok nedbøren som regn, forteller Aabrekk.

Langs kysten av Telemark og i Ytre Oslofjord blåser det opp i liten kuling fra fra nordøst.

I det meste av Nordland er det oppholdsvær i dag, fra Lofoten til Finnmark går det snøbyger.

– I Øst-Finnmark gir bygene seg i ettermiddag, i resten av landsdelen blir det færre byger utover kvelden, forteller Aabrekk.

Det ligger et polart lavtrykk utenfor Finnmark. Det går nordvestover mot Svalbard gjennom dagen, men gir kraftig vind i deler av Troms og Vest-Finnmark.

– Sterk kuling fra nordvest og vest, kanskje storm en kort periode i Finnmark i ettermiddag, advarer Aabrekk.

Nordavind på fredag

Fredag fortsetter lavtrykket ferden fra Sør-Norge og nordover i Skandinavia.

– Vi blir liggende i nordavinden bak det, og får inn kald og tørr luft. Det betyr oppholdsvær i mye av landet, sier Aabrekk.

NEDBØR frem til midnatt mandag

Det lille som kommer av nedbør er det stort sett Nord-Norge som får.

Troms og Finnmark noen byger langs kysten, ellers opphold. Til kvelden og gjennom natt til lørdag kommer det inn litt snø øst i Finnmark.

– Fra Nordland til Stad blir det opphold og fint vær det meste av dagen. Det kan gå noen snøbyger i de indre delene av Trøndelag, og en og annen byge langs kysten når vinden dreier på nord, sier Aabrekk.

Vestlandet slipper også unna nedbør, men det blåser etter hvert opp til kuling fra nord. Først i Nordfjord, der kan vinden komme opp i stiv kuling.

– Sør- og Østlandet får litt spredt snø natt til fredag og fredag morgen, men det sprekke fort opp og blir mye blå himmel og sol der også, forteller Aabrekk.

Kan blir uvær på Svalbard fredag

Fredag nærmer det polare lavtrykket seg Svalbard.

– Det kan gi vind opp i stiv og sterk kuling fra nordøst i Longyearbyen, og snø. Temperaturen blir liggende rundt 15 minus, så det blir en virkelig utrivelig dag, sier Aabrekk.

Prognosene er usikre, siden senteret i lavtrykket ligger så tett på. Nær senteret varierer vinden mye, både i retning og styrke.

– Risikoen er størst fredag ettermiddag og kveld, natt til lørdag avtar vinden, sier Aabrekk.

Kald lørdag

Lørdag får hele landet vintervær.

Nord for Stad og Dovre tar pålandsvinden fra nordvest med seg snø og snøbyger. Fra Stad til Lofoten blåse det opp i liten kuling i perioder.

– Det kommer inn en og annen snøbyge langs kysten av Vestlandet, ellers i Sør-Norge blir det opphold og mye sol, sier Aabrekk.

Det holder seg kaldt, og kommer til å blåse opp i kuling utsatte steder. Du må derfor sjekke den følte temperaturen på storm.no, det er den du må kle deg etter.

Mer snø søndag

Søndag blir en forblåst dag i mye av landet.

Et lavtrykk sør for Svalbard gir snøbyger og vind opp i kuling fra nordvest inn mot Nordland og Troms. Også Trøndelag og Vestlandet får mye vind.

– Et annet lavtrykk kommer inn fra vest, og gjør at det blåser opp i stiv og sterk kuling fra sørvest og vest utsatte steder, advarer Aabrekk.

Lavtrykket har med seg mye snø.

– Snøværet starter natt til søndag, og prognosene viser at det kan komme 15-20 centimeter på under 12 timer, sier Aabrekk.

Sterk vind sammen med mye nedbør gjør at snøsredfaren øker. Du må også regne med problemer på veiene, og stengte og kolonnekjørte fjelloverganger.

– Sør- og Østlandet får også litt snø først på dagen, spesielt i de vestlige områdene. Også her kommer vinden opp i kuling i utsatte områder, sier Aabrekk.

Nedbøren gir seg utover etteriddagen og kvelden, og da minker også vinden. På Sør- og Østlandet ender helgen med fint vær.

Flott uke i Sør-Norge

Det er et høytrykk som rydder opp i snøværet i Sør-Norge, og mandag siger det enda lenger inn over oss.

– Høytrykket gir mye fint vær i Sør-Norge, men det kan bli en del vind inn over land, spesielt på Vestlandet. Der bestemmer også vinden hvor kaldt det blir, jo mer sørlig vind, jo mildere blir det, sier Aabrekk.

Slik det ser ut nå, kan høytrykket bli liggende hele uken.

I Nord-Norge gir lavtrykk i vest og nord pålandsvind og bygevær.

– Det er mulig at høytrykket bygger seg videre nordover fra midten av uken, og da blir det mindre vind og mindre nedbør i nord, sier Aabrekk.