TOK TIL GATENE: Etter flere dager med demonstrasjoner mot regimet i Iran, tok onsdag tilhengere av regimet til gatene. De hevder at demonstrasjonene nå er ferdige.
TOK TIL GATENE: Etter flere dager med demonstrasjoner mot regimet i Iran, tok onsdag tilhengere av regimet til gatene. De hevder at demonstrasjonene nå er ferdige. Foto: Handout/REUTERS

21 døde i demonstrasjoner i Iran de siste dagene

Regimetilhengerne hevder de dageslange protestene mot det iranske regimet er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For sjette dagen på rad er det store demonstrasjoner i Iran. Innbyggere demonstrerer mot stigende priser og høy arbeidsledighet, og demonstrasjonene foregår i flere iranske byer.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har totalt 21 personer mistet livet som følge av demonstrasjonene. Flere hundre er så langt pågrepet.

Hevder demonstrasjonene er over

Onsdag tok regimetilhengernes til i gatene for å protestere mot det de kaller for «oppviglerne».

Irans militærstyrke Revolusjonsgarden fastslo da at protestdemonstrasjonene mot regimet er over.

– I dag har vi sett slutten på konspirasjonen, sa sjefen for Revolusjonsgarden, Mohammed Ali Jafari onsdag.

Statlig iransk fjernsyn viste bilder fra massemønstringen. Store menneskemengder i byer som Ahvaz, Kermanshah og Gorgan, ropte taktfast «Vår leder, vi er klar til innsats».

Demonstrantene viftet med iranske flagg og bilder av landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei. Flere bar også på plakater med budskapet «Død over oppviglerne».

Khamenei anklaget denne uka utenlandske «fiender» for å stå bak demonstrasjonene, men nevnte verken land eller personer.

Trump med støtte til kritikerne

Donald Trump har de siste dagene tvitret om protestene. Også onsdag ga han sin støtte til regimekritikerne.

– Dere vil se stor støtte fra USA på et passende tidspunkt, skrev Trump onsdag.

NUPI-forsker Ketil Selvik mener Trumps støtteerklæringer, ikke er til hjelp, tvert imot. For selv om de færreste i Iran kjøper regimets påstander om at utenlandske krefter står bak protestaksjonene, er det også mange som ikke ønsker en revolusjon av frykt for at den kan utløse en voldelig destabilisering.

Iran-eksperten mener at mange iranere opplever at de er under angrep fra Saudi-Arabia, Israel og USA, og ser med bekymring på situasjonen i nabolandet Irak og Syria, der stabilitet og sikkerhet har gått fløyten.

– Iranernes tillit til USA under Donald Trump er fallende. Flere føler seg truet, sier Selvik til NTB.

Spredte seg raskt

Demonstrasjonene startet i den konservative storbyen Mashhad som en protest mot høy prisstigning og arbeidsledighet under den moderate presidenten Hassan Rouhani.

Protestene ble i større grad rettet mot regimet som helhet og spredte seg raskt til andre deler av landet.