FORELDRE: Jeroen van Gangelen og Eirik Loftheim er det første norske likekjønnede paret som har adoptert barn fra utlandet.
FORELDRE: Jeroen van Gangelen og Eirik Loftheim er det første norske likekjønnede paret som har adoptert barn fra utlandet. Foto: Privat

Eirik (34) og Jeroen (35) har skrevet adopsjons-historie

Før jul hentet Jeroen van Gangelen (34) og Eirik Loftheim (35) en sønn i Colombia. Det er første gang et likekjønnet par fra Norge har fått adoptere fra utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høsten 2017 ble Eirik Loftheim (35) og Jeroen van Gangelen (34) foreldre for første gang.

Da skrev de historie.

Som det første likekjønnede paret i Norge har ekteparet fått adoptere barn fra utlandet.

– Så vidt vi vet er dette første gang. Vi har i hvert fall ikke hørt om noen tidligere som har blitt godkjent i vår forening, i løpet av de 47 årene vi har jobbet med dette, sier Øystien Gudim, som er daglig leder i Adopsjonsforum til TV 2

Så vidt Gudim vet, er Colombia det eneste landet Norge samarbeider med, som har godkjent å adoptere barn til likekjønnede par.

– Sør-Afrika har også i prinsippet tillatt homofile og lesbiske å adoptere, men jeg har så langt ikke hørt om at det har gått i utlandet, kun innenlands, sier Gudim.

Han forteller at det nå diskuteres å åpne for adopsjon til likekjønnede par i flere land.

– To land som jeg vet diskuterer det, men som ikke har innført det ennå, er Chile og Uruguay, sier han.

– Det vi ser er at holdningen til likekjønnet ekteskap og adopsjon for par av samme kjønn er en debatt som har gått i mange tiår og gradvis liberaliseres, selv om det går ganske sakte, legger han til.

Følelsesmessig berg- og dalbane

Vel ett år etter at Eirik og Jeroen ble godkjent som søkere til utenlandsadopsjon, fikk de den historiske telefonen fra Adopsjonsforum.

Paret ønsker ikke å uttale seg til media. De sier til TV 2 at det er kort tid siden de kom hjem fra hentereisen og at de nå ønsker å ha fullt fokus på å være familie.

Til Adopsjonsforum sier paret at tiden før tildelingen var en følelsesmessig berg- og dalbane.

– Ingen hadde gått veien før oss og det meste føltes usikkert. Man visste ikke om loven som ble vedtatt i Colombia var en «sovende lov», eller om landet faktisk gjennomførte tildelinger. Derfor ga Adopsjonsforum ingen falske forhåpninger om at adopsjon fra Colombia skulle bli realitet. Likevel hadde vi en følelse av at det kom til å gå bra, forteller paret.

Positive reaksjoner

Da ekteparet, som bor i Askvoll i Sogn og Fjordane, deltok på adopsjonsforberedende kurs var det som første likekjønnede par noen sinne.

– Vi skilte oss ut, men folk var hjertelige og møtte oss med velvilje, sier de til Adopsjonsforum.

– Vi har ikke opplevd noen negative reaksjoner. Tiden har gått med oss, legger de til.

Øystein Gudim fra Adopsjonsforum forteller at også de har fått mange positive reaksjoner.

– Vi har fått masse positiv oppmerksomhet på Facebook. Jeg tror vi har satt rekord på antall «likes» på kort tid. Vi la det ut i ettermiddag og nå er det på få timer nesten 11.000 som har sett det, og det øker nok stadig ut over kvelden, sier han.

– Det er veldig sjelden vi får så mye respons på så kort tid på det vi har på Facebook, legger han til.

GOD RESPONS: Øystein Gudim er daglig leder i Adopsjonsforum.
GOD RESPONS: Øystein Gudim er daglig leder i Adopsjonsforum. Foto: Terje Abusdal

Ekstra stressfaktor

Øystein Gudim forteller at det var usikkert om ekteparet ville få adoptere.

– Vi sa tydelig i fra om at det er ingen garanti for at vi kommer i mål, men vi skal se om det går, sier Gudim.

– Det som skjedde høsten 2015 var at høyesterett i Colombia med flertall mente det var i strid med lovverket å diskriminere på grunnlag av seksuell legning. Derfor kunne man ikke bruke det som argumentasjon mot adopsjon til likekjønnede par, forteller han.

Beslutningen var ikke enstemmig. Det var og er fortsatt politisk motstand mot adopsjon til likekjønnede par i Colombia.

Ifølge Eirik og Jeroen var det en ekstra stressfaktor at den eneste muligheten deres for å adoptere, var å gjøre det fra Colombia.

– For oss var dette med Colombia som eneste land for likekjønnede å adoptere fra en ekstra stressfaktor. Om ikke Colombia godkjente oss som søkere, ville vi ikke hatt alternative land å søke i, slik som heterofile par har mulighet til, sier Eirik og Jeroen.

De to håper at flere land åpner for å adoptere til likekjønnede par i fremtiden.

Lang prosess

For at man skal få adoptere barn fra utlandet må man først bli godkjent for adopsjon i Norge. Deretter må man godkjennes for adopsjon i landet man skal adoptere fra, før man eventuelt får en forespørsel om et barn fra det aktuelle landet.

Hvor lang tid denne prosessen tar, varierer mye.

– Hvis vi ser på fjorårets statistikk var den raskeste adopsjonen elleve måneder fra start til mål. En annen sak vi hadde som kom i mål nå før jul, var tolv år i prosess, men det var ekstremt, sier Gudim.

– De fleste må regne med fra to år og oppover. Det er ganske normalt for de fleste. Dette paret brukte vel cirka to år, legger han til.

Første møte

Eirik og Jeroen dro til Colombia for å hente sønnen sin før jul. Å møte den lille gutten for første gang brakte mange sterke følelser med seg.

– Det var stort og rørende å se gutten vi hadde sett på bilder og på video for første gang. Samarbeidet med det colombianske barne- og familievernet gjorde at den lille gutten fort ble trygg på oss, og at vi alle var trygge på situasjonen, sier paret til Adopsjonsforum.

Den nybakte familien tilbrakte fire uker sammen i Colombia før de reiste sammen hjem til Norge. Nå er familien på tre hjemme i Askvoll og er klare for å starte familielivet.

– Vi merker godt at begge våre familier ivrer etter å bli kjent med sønnen vår, men med tanke på tilknytning tar vi det rolig den første tiden, sier de to.